ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και νέα υψηλά 17 μηνών

Χ.Α.: Απέφυγε τα χειρότερα, αλλά συνέχισε να προβληματίζει - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν ιδιαίτερα θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 876 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και μπορεί οι αγοραστές να μην πέτυχαν το τεχνικά ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 876 μονάδων, όμως απορρόφησαν όλη την προσφορά, αύξησαν σημαντικά τον αριθμό των ημερήσιων πρωταγωνιστών και εξασφάλισαν την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και το κλείσιμο του γενικού δείκτη σε νέα υψηλά 17 μηνών.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του δεύτερου χρηματιστηριακού εξαμήνου, διεξήχθη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος, μετά την συμφωνία στην Οσάκα για επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και χαρακτηρίστηκε από τον, σχετικά, χαμηλό τζίρο και από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,86 (-0,19%) και 876,24 μονάδων (+0,89%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 874,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,68%.

Ο τζίρος στα 58 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank 0%, Eurobank +0,35%, Εθνική -0,12% και Πειραιώς +1,04%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “η κερδοφορία των τραπεζών, πριν από φόρους και προβλέψεις παραμένει αδύναμη, όπως φαίνεται τόσο από τα αποτελέσματα του 2018, όσο και από τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών το α’ τρίμηνο του 2019’, όπως επισημαίνεται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα των τραπεζών το 2018 υποχώρησαν σε σύγκριση με το 2017, ενώ, αν ληφθούν υπόψη και τα αποτελέσματα από διακοπτόμενες δραστηριότητες, οι τράπεζες κατέγραψαν ζημίες”.

Εν τω μεταξύ, τον Μάιο του 2019, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 0,1%, από μηδενικός που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 529 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 98 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 5,2%, από 5,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 844 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 889 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας σε “hold”, από “buy” και αύξηση της τιμής - στόχου τόσο της ΕΤΕ, στα 2,30 ευρώ ανά μετοχή, από 2,10 ευρώ προηγουμένως, όσο και της Alpha Bank (2 ευρώ, από 1,90 ευρώ, “buy”) και της Τράπεζας Πειραιώς (2,70 ευρώ, από 1,50 ευρώ, “hold”), προχώρησε η Deutsche Bank, ενώ για την Eurobank δίνει σύσταση "hold" με τιμή - στόχο τα 0,80 ευρώ ανά μετοχή. Αναφερόμενη στα NPEs, η Deutsche Bank θεωρεί πως οι στόχοι μείωσής τους για φέτος είναι επιτεύξιμοι, όμως θεωρεί πως οι στόχοι του 2021 είναι πιο δύσκολοι, καθώς οι πωλήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων θα είναι οπισθοβαρείς.

Από την άλλη, στο 2,9% του ΑΕΠ θέτει τον πήχη των προβλέψεων για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της έκθεσης νομισματικής πολιτικής, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι φέτος 1,9%. Στην έκθεση επισημαίνονται καθυστερήσεις στην ενεργητική διαχείριση “κόκκινων” δανείων (80 δισ. ευρώ), οπισθοδρομήσεις στις μεταρρυθμίσεις και μια σειρά προκλήσεων στη βάση εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της αναγκαίας μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ενώ ασκεί, εμμέσως, κριτική στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου η μετοχή της Jumbo(+1,47%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι 3Ε (-1,44%), ΟΠΑΠ (-0,51%), ΟΤΕ (-0,85%), Σαράντης (-0,90%), Ελ. Πετρέλαια (-1,95% και λόγω αποκοπής μικτού μερίσματος ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή) και αμετάβλητος ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+5,50%), ΕΧΑΕ (+2,04%), Lamda Development (+4,55%), Motor Oil (+3,11%), Fourli (+2,33%) και Τιτάνα (+2,56%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Jumbo.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που διεκδίκησαν και κέρδισαν μέρος τους αγοραστικού ενδιαφέροντος, ξεχώρισαν θετικά και οι Lavipharm (+19,42%), Intralot (+10,09%), Audiovisual(+9,84%), Forthnet (+18,95%), MIG (+7,98%), Πλαστικά Κρήτης (+7,62%), Ιντρακόμ (+5,69%) και Άβαξ (+5,46%).

“Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σε συνέχεια της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, θα βρεθεί στην ατζέντα του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 8 Ιουλίου”, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ η εν λόγω πηγή, “παρόλο που οι υπουργοί Οικονομικών γνωρίζουν ότι το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί μόλις μία ημέρα μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, αποφάσισαν να συζητήσουν το εν λόγω ζήτημα, προκειμένου να στείλουν το ‘σωστό μήνυμα’ σε όποια κυβέρνηση προκύψει”.