ΑΓΟΡΕΣ

WSJ: Η ΕΚΤ έχει μικρό περιθώριο αγοράς ελληνικών ομολόγων

Wall Street Journal: Η διευθέτηση χρέους, καταλύτης για την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Η ΕΚΤ δεν μπορεί, στην πραγματικότητα, να αγοράσει σημαντική ποσότητα ελληνικών τίτλων, σύμφωνα με την "WSJ".

"Μέχρι τώρα η ΕΚΤ δεν δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως 'collateral' για την παροχή δανείων στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας θα εξετάσει την επαναφορά του 'waiver' για τα ελληνικά ομολόγα, κάτι που θα επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να δανειστούν ξανά από την ΕΚΤ χρησιμοποιώντας τα ελληνικά ομόλογα ως 'collateral'. Αν και η εξέλιξη αυτή δεν θα σήμαινε αυτόματα ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι το επόμενο βήμα. Σε κάθε περίπτωση, το όφελος θα είναι μικρό για την Ελλάδα. O λόγος είναι πως η ΕΚΤ έχει ήδη μεγάλη ποσότητα ελληνικών ομολόγων" αναφέρει η "WSJ".

Η ΕΚΤ αγόρασε πρώτη φορά ελληνικά, πορτογαλικά, ιταλικά και ισπανικά ομόλογα το 2010, όταν η αναταραχή στις αγορές απειλούσε την ύπαρξη του ευρώ. Η κεντρική τράπεζα παρενέβη μέσω του προγράμματος SME για να συγκρατήσει τις αποδόσεις. Για την Ελλάδα, αυτό σήμαινε την αγορά πολλών ομολόγων. Το αποτέλεσμα είναι πως σχεδόν το ένα τέταρτο του εμπορεύσιμου κρατικού χρέους της Ελλάδας είναι ήδη στους ισολογισμού της ΕΚΤ, πολύ κοντά στο όριο του 33%, επισημαίνει η "WSJ".

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της "WSJ", με βάση τους κανονισμούς της ΕΚΤ, οι αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE θα είναι περίπου στα 2,3 δισ. ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα για δύο περίπου μήνες, προτού φτάσει το όριο του 33%.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα κρατήσει περίπου ως το Μάρτιο του 2017, η ελάφρυνση για την Ελλάδα δεν θα διαρκέσει για πολύ.