ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δηλώσεις του CEO της Σελόντα για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών

Δηλώσεις του CEO της Σελόντα για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών - Κεντρική Εικόνα

Απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για την πορεία της Σελόντα κλήθηκε να δώσει η διοίκηση της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου κ. Μιχάλης Κόκκινος ενημέρωσε για τα πεπραγμένα της χρήσης 2018, μέτοχοι μειοψηφίας, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Στεφανής και Ανδριανόπουλος (σ.σ. είχαν ιδρύσει τη Σελόντα και επί σειρά ετών κατείχαν διοικητικές θέσεις) ζήτησαν ενημέρωση για την υποχώρηση των μεγεθών της εταιρείας στη χρήση του 2018 και εν γένει για τις προοπτικές του Ομίλου.

Απαντώντας στα ερωτήματα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Σελόντα , Αθανάσιος Σκορδάς τόνισε:

"Είναι γνωστό, από τα στοιχεία που ήδη έχουν τεθεί υπ’ όψιν σας, πως παρά τις όποιες επί μέρους θετικές εξελίξεις, τα μεγέθη της Εταιρείας το 2018 υποχώρησαν. Μια υποχώρηση που αφορά σε ολόκληρο τον κλάδο και τα αίτιά της είναι πολυπαραγοντικά. Θα σταθώ στην σημαντική πίεση που προκαλεί η αυξημένη προσφορά ιχθύων από τις τουρκικές επιχειρήσεις σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές λόγω και της συνεχούς διολίσθησης του τουρκικού νομίσματος. Όμως δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στο προφανές. Τα προβλήματα ρευστότητας και η αδυναμία χρηματοδοτικής υποστήριξης σε ένα ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων περιορίζουν την μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητά μας.

"Η εμμονή της ΕΕ να θέτει -ορθώς- προϋποθέσεις παραγωγής στις επιχειρήσεις εντός ΕΕ αλλά να αδυνατεί ή και να αδιαφορεί στο τι συμβαίνει στους παραγωγούς τρίτων χωρών, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να επανεξετασθούν όλες οι σχετικές τελωνειακές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Ιδιαίτερα η συμφωνία με την Τουρκία, η οποία μπορεί να είχε κάποιο νόημα όταν προ 20ετίας ετέθη το θέμα της ένταξης της γείτονος χώρας στην ΕΕ αλλά σήμερα που η προοπτική αυτή έχει ουσιαστικά και τυπικά αναιρεθεί, είναι απαραίτητο η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές να ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση" πρόσθεσε, τονίζοντας πως "η νέα κυβέρνηση, είναι επίσης απαραίτητο, να αντιληφθεί άμεσα την ανάγκη ταχείας επίλυσης μιας σειράς κλαδικών θεμάτων -ενδεικτικά αναφέρω: τα ΠΔ για τις ΠΟΑΥ, την χαμηλή, κάτω του 5%, απορροφητικότητα του τομεακού ΕΣΠΑ, την παντελή απουσία προπαρασκευής για την προγραμματική περίοδο 2021-27 κλπ- ώστε οι ιχθυοκαλλιέργειες να μπορέσουν να συμβάλλουν, έτσι όπως μπορούν, στην αύξηση του ΑΕΠ, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην ενδυνάμωση του "brand" ΕΛΛΑΔΑ μέσω της εξαγωγικής τους δραστηριότητας και τόσα ακόμη. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην ανάταξη του κλάδου προσβλέπουμε να έχει η επικείμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς των δυο μεγάλων εταιρειών. Επ’ αυτού, τελούμε εν αναμονή σχετικών ανακοινώσεων για την ικανοποίηση των προϋποθέσεων που έχει θέσει η DG Comp και θα σας ενημερώσουμε", κατέληξε.