ΔΙΕΘΝΗ

Το Γιαβούζ ετοιμάζεται για γεώτρηση στην Καρπασία

Το Γιαβούζ ετοιμάζεται για γεώτρηση στην Καρπασία - Κεντρική Εικόνα

Προχωρά η προετοιμασία του γεωτρύπανου Γιαβούζ προκειμένου τις επόμενες μέρες να αναχωρήσει από το αγκυροβόλιο της Αττάλειας με προορισμό τον “στόχο” γεώτρησης Karpaz-1 στα ανοικτά της Καρπασίας.

Στη διαδικασία ετοιμασίας του γεωτρύπανου, που διαρκεί μερικές μέρες, συμμετέχει και το νορβηγικό ειδικό πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων σε βαθιά νερά Bourbon Topuz, από το οποίο χθες, Τετάρτη, μεταφέρθηκε εξοπλισμός στο Γιαβούζ.

Η εταιρεία Bourbon Offshore, στην οποία ανήκει το Bourbon Topuz, διαθέτει θυγατρική στην Τουρκία, την Inebolu Petrol Deniz Hizmetleri, που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), σε δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το philenews.com, το δεύτερο πλοίο υποστήριξης που θα συνοδεύει το Γιαβούζ είναι το Altan, και από τις αρχές Μαΐου υποστήριζε την παράνομη δραστηριότητα του Πορθητή δυτικά της Κύπρου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πρόκειται για πλοίο που ανήκε στη νορβηγική Siem Offshore και άλλαξε όνομα και σημαία, αναρτώντας την τουρκική, μετά τα διπλωματικά και νομικά μέτρα που λήφθηκαν κατά των εταιρειών που υποστήριξαν τον Πορθητή στη γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Το Γιαβούζ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα κινηθεί σε περιοχή όπου το θαλάσσιο βάθος είναι περίπου 1.000 μέτρα και θα επιχειρήσει σε βάθος 3.000 μέτρων κάτω από τον βυθό. Η περιοχή οροθετείται νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας, σε απόσταση 45 χιλιόμετρα από το Ακρωτήρι Αποστόλου Ανδρέα.