ΑΓΟΡΕΣ

Μικτές τάσεις στη Wall Street

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές φέρνουν οι εντάσεις για το εμπόριο εν αναμονή της Fed - Κεντρική Εικόνα

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές έκλεισε το χρηματιστήριο στη Wall Street, με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ότι η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι κατά "περίπου 90%" ολοκληρωμένη, να βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς στην Κίνα, εάν δεν καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. «Θα επιβάλω πρόσθετους δασμούς, πολύ ουσιαστικούς πρόσθετους δασμούς, εάν αυτό δεν λειτουργήσει, εάν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox Business. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποτροπή περαιτέρω δασμών στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Κίνα γνωρίζει τι είναι αυτό που χρειάζονται να έχουν οι ΗΠΑ για να προχωρήσει μια εμπορική συμφωνία. Ο Τραμπ δήλωσε ότι, εάν η Ουάσινγκτον δεν καταφέρει να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, το σχέδιό του είναι να περιορίσει τις συναλλαγές με την Κίνα. Ερωτηθείς για τις εταιρίες που μεταφέρουν την παραγωγή τους από την Κίνα στο Βιετνάμ, δήλωσε ότι το Βιετνάμ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ ακόμα χειρότερα απ' ό,τι η Κίνα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι έτοιμη «περίπου κατά 90%», όπως μετέδωσε το δίκτυο CNBC. «Έχουμε διανύσει περίπου το 90% της απόστασης (για μια συμφωνία) και νομίζω ότι υπάρχει μια πορεία για να το ολοκληρώσουμε αυτό», δήλωσε ο Μνούτσιν σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο.

Στο ταμπλό, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 11,4 μονάδων (-0,04%), στις 26.536,82 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 25,25 μονάδων (+0,32%), στις 7.909,97 μονάδες και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 3,6 μονάδων (-0,12%), στις 2.913,78 μονάδες.

Πιέσεις προκάλεσαν στο αμερικανικό νόμισμα μία σειρά από δείκτες που ανακοινώθηκαν χθες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (Conference Board) υποχώρησε τον Ιούνιο σε χαμηλό (121,5, εκτίμηση: 131) από το Σεπτέμβριο 2017, με το δείκτη προσδοκιών να εμφανίζει χαμηλό (94,1) από τον Ιανουάριο. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών κατέγραψαν μη αναμενόμενη μείωση σε χαμηλό (626.000, εκτίμηση: 684.000) από το Δεκέμβριο 2018. Ταυτοχρόνως, όμως, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, προσφέροντας έτσι στήριξη στο δολάριο. 

Τα σχόλια αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) περιόρισαν τα πιο επιθετικά στοιχήματα της αγοράς για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του St. Louis Τζέιμς Μπάλαρντ αντιστάθηκαν χθες στην πίεση του Ντόναλντ Τραμπ και στις προσδοκίες της αγοράς για μία σημαντική μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στην επόμενη συνεδρίαση της Fed.