ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ: Η Fed είναι θωρακισμένη έναντι πολιτικών πιέσεων

Πάουελ: Δεν βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ η Fed - Σε ετοιμότητα δράσης για να διατηρηθεί η ανάπτυξη - Κεντρική Εικόνα

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, υπογράμμισε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, εν μέσω συνεχών πιέσεων από τον Λευκό Οίκο για μείωση των επιτοκίων.

"Η Fed είναι θωρακισμένη από τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις - κάτι που συχνά αναφέρεται ως" ανεξαρτησία μας ", δήλωσε ο Πάουελ μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη. 

"Το Κογκρέσο επέλεξε να θωρακίσει την Fed με αυτό τον τρόπο επειδή είχε δει τις ζημιές που συχνά προκύπτουν όταν η πολιτική στρέφεται στα βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα. Οι κεντρικές τράπεζες σε μεγάλες δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο έχουν παρόμοια ανεξαρτησία", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Donald Trump πιέζει τον Πάουελ και τη Fed να χαλαρώσουν την νομισματική  πολιτική, λέγοντας ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα προσδώσουν μια πρόσθετη ώθηση σε μια οικονομία και χρηματιστηριακή αγορά που έχουν ενισχυθεί έντονα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι η κατάσταση είναι πιο σοβαρή. Ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών στην Wall Street βλέπει σημάδια επιβράδυνσης στην αγορά ομολόγων που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ύφεση κατά το επόμενο έτος ή έτσι.