ΑΓΟΡΕΣ

HSBC: Μειώνονται τα περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες

HSBC: Πότε θα επιστρέψουν στην κερδοφορία οι ελληνικές επιχειρήσεις - Κεντρική Εικόνα

Η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα κερδίσει στις 7 Ιουλίου τις εκλογές, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, αλλά παραμένει αβέβαιο εάν θα αποκτήσει και την αυτοδυναμία, το οποίο είναι σημαντικό για την ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας, εκτιμά η HSBC στην ανάλυσή της «Further to run? Greek election preview».

Οι πολιτικές που σχεδιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να είναι, για τις αγορές, περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την HSBC. Έως τώρα, η ελληνική αγορά έχει αποδώσει πολύ καλά σε όλες τις κατηγορίες χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και ως έναν βαθμό μια νίκη της ΝΔ ίσως έχει προεξοφληθεί. 

Όμως υπάρχουν και πολιτικές που απαιτούν έγκριση της ΕΕ, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν περισσότερο την επενδυτική εμπιστοσύνη. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος του μαξιλαριού ρευστότητας, ώστε να αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Το όριο κατοχής κρατικών ομολόγων των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να αρθεί, βοηθώντας τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά, όπως και τα capital controls, ενώ θα μπορούσαν να δρομολογηθούν και τα ελληνικά σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, η HSBC βλέπει κινδύνους, εκτιμώντας πως σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική απόκλιση. Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία μιλά για χαμηλότερους φόρους, χρηματοδοτούμενους από τις περικοπές δαπανών.

Όμως, μετά από χρόνια λιτότητας, μπορεί να αμφισβητηθεί πόσο είναι το περιθώριο για κάτι τέτοιο. Η βρετανική τράπεζα υπογραμμίζοντας την επιβράδυνση της ανάπτυξης, εκτιμά πως φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,7%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2%, επισημαίνοντας πως μια παράταση αυτής της κατάστασης ενδεχομένως να μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ η εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων από τη ΝΔ μπορεί δημιουργήσει ρίσκα, εάν βρεθεί αντιμέτωπη με τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Για το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων, η HSBC υπενθυμίζει πως έχει μειωθεί πλέον από περίπου 400 μονάδες βάσης (αρχές του 2019) σε 260 μονάδες βάσης. Αν και η μεγάλη πτώση των αποδόσεων να έχει ήδη ολοκληρωθεί, ωστόσο η ύπαρξη ενός σταθερού περιβάλλοντος βοηθά την ανάπτυξη της επενδυτικής βάσης.

Αναφερόμενη στον τραπεζικό τομέα, η HSBC εκτιμά πως το ράλι που σημειώθηκε από τις αρχές του 2019, οδηγήθηκε από τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την αισιοδοξία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ εκτιμώντας πως ο τραπεζικός κλάδος θα διατηρήσει την ικανότητα για παραγωγή κερδών, αλλά και για να καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία το ζήτημα της ομαλοποίησης των ισολογισμών, βλέπει πλέον, περισσότερο ισορροπημένους τους κινδύνους. Έτσι, στο βασικό της σενάριο, τοποθετεί πλέον, περιορισμό των περιθωρίων ανόδου των μετοχών του κλάδου.