ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στροφή σε κλάδο «έκπληξη» η Skroutz

Πώς μπήκε στη Skroutz ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά fund του κόσμου - Κεντρική Εικόνα

Το επόμενο επενδυτικό βήμα είναι έτοιμη να κάνει η Skroutz με την είσοδό της στην – ήδη ανταγωνιστική – αγορά του online delivery φαγητού. Η μεγαλύτερη πλατφόρμα e-commerce στην Ελλάδα παύει να είναι απλώς μια μηχανή αναζήτησης τιμών και διαμορφώνεται σε μια σύνθετη ηλεκΑυγτρονική αγορά με ανοίγματα στις πωλήσεις B2B (business-to-business).

Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του Skroutzfood, της πλατφόρμας online delivery που ετοιμάζει η Skroutz, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Αυγουστίδη, υπεύθυνο του πρότζεκτ, μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει το λανσάρισμα της beta έκδοσης, ενώ τον Σεπτέμβριο η πλατφόρμα θα μπει σε πλήρη λειτουργία. «Έχει στηθεί μια ιδιαίτερα δυναμική ομάδα που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί την υπηρεσία. Έχουμε βρει ήδη τους πρώτους μας συνεργάτες, ενώ η πλατφόρμα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης», δηλώνει στο newmoney.gr o κ. Αυγουστίδης.

Η Skroutz εισέρχεται στην αγορά του online delivery σε μια περίοδο όπου ο κλάδος γνωρίζει τεράστια ανοδική τάση και σημαντικές επενδύσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η συγκεκριμένη αγορά, που είναι η πλέον αναπτυσσόμενη στη χώρα, θα φτάσει φέτος τα 500 εκατ. ευρώ σε παραγγελίες. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί λαμβάνουν προμήθεια γύρω στο 10% από τον κάθε καταστηματάρχη με τον οποίο συνεργάζονται, μιλάμε για μία αγορά που έχει φτάσει να τζιράρει μέσα σε λίγα χρόνια κάπου 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο και παράλληλα να είναι ο «μεσάζοντας» για το 20%-25% επί της συνολικής αγοράς των ψητοπωλείων, που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Για την Skroutz όμως, η επέκταση και σε άλλους τομείς του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, όπως τονίζει και ο ίδιος ο κ. Αυγουστίδης. «Εδώ και καιρό δουλεύουμε το Skroutz Food. Μια ιδέα με την οποία χρόνια “φλερτάραμε” και πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες για να υλοποιήσουμε. Το Skroutz μέσα στα σχεδόν 15 χρόνια παρουσίας του έχει εξελιχθεί. Έχει γίνει ένα marketplace το οποίο αποτελεί για τους καταναλωτές συνώνυμο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα».

Η πίτα όμως είναι ήδη μεγάλη, με την αγορά να κυριαρχείται ήδη από μεγάλους παίκτες όπως το e-food, την Deliveras.gr και την click-delivery. Πώς σκοπεύει η Skroutz να αναμετρηθεί με τον ανταγωνισμό; Σύμφωνα με τον κ. Αυγουστίδη, «Εδώ και 15 χρόνια στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχουμε αποκτήσει μοναδική τεχνογνωσία, ενώ τα 3 τελευταία χρόνια με το έξυπνο καλάθι μας έχουν δώσει πολλά μαθήματα και σημαντικές εμπειρίες. Θα αξιοποιήσουμε τον συνδυασμό αυτών ώστε να δημιουργήσουμε μία υπηρεσία εύκολη στη χρήση, με ολοκληρωμένη πληροφορία για τον καταναλωτή και ευελιξία στην αναζήτηση».

«Όπως χτίσαμε το Skroutz πάνω στη θεμελιώδη αξία της βέλτιστης εμπειρίας του χρήστη, έτσι θα κάνουμε και με το food, ένα βήμα την φορά και με στόχο να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία», προσθέτει.

Από τον Σεπτέμβριο, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλη την Αττική. Ωστόσο, το πλάνο της Skroutz είναι σταδιακά το Skroutzfood να πάει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. «Σε όλα τα χρόνια της δραστηριοποίησής μας κάνουμε προσεκτικά βήματα προσπαθώντας να λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους. Έτσι θα κινηθούμε και τώρα», υπογραμμίζει ο κ. Αυγουστίδης.