ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμος να μιλήσει με το Ιράν ο Τραμπ

«Μια καλή εμπορική συμφωνία» με τις Βρυξέλλες θέλει ο Τραμπ - Κεντρική Εικόνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να μιλήσει με το Ιράν για μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε άρση των αμερικανικών κυρώσεων, όμως η Τεχεράνη θα πρέπει να περιορίσει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της, καθώς και την υποστήριξή της σε 'πληρεξουσίους' σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το Ιράν «μπορεί να έρθει στο τραπέζι ή να δει την οικονομία του να καταρρέει», αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες κυρώσεις που αναμένεται να ανακοινώσουν αργότερα σήμερα οι ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης. Ο Χουκ μιλούσε τηλεφωνικώς από το Ομάν, όπου περιοδεύει σε χώρες του Κόλπου προτού μεταβεί στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, το Ιράν υποβάθμισε την επίδραση των νέων αμερικανικών κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, εκτιμώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κάνει ό,τι μπορούσαν προκειμένου να το τιμωρήσουν οικονομικά.

Δύο ημέρες μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού στρατιωτικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους (drone) από ιρανικό πύραυλο στην στρατηγική περιοχή του Κόλπου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο πως «επιπλέον σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν θα ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα χωρίς να διευκρινίσει το είδος των κυρώσεων.

Υπέρμαχος της αμερικανικής πολιτικής για άσκηση «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της διπλωματίας Μάικ Πομπέο βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, στενό σύμμαχο της Ουάσινγκτον και μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο των Ιρανών.

Είπε ότι συζήτησε με τους Σαουδάραβες ηγέτες για την «ανάγκη να προωθηθεί η ναυτική ασφάλεια στο Στενό του Χορμούζ», ένα στρατηγικής σημασίας σημείο διέλευσης για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου που βρίσκεται σε μια περιοχή όπου το Ιράν κατέρριψε το αμερικανικό drone και όπου επιθέσεις έθεσαν στο στόχαστρο δεξαμενόπλοια τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Πομπέο είχε δηλώσει ότι εξετάζει τη «δημιουργία ενός παγκόσμιου συνασπισμού» απέναντι στο Ιράν το οποίο κατηγόρησε «ότι είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Σε μια πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση των κυρώσεων ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί είπε: «Δεν γνωρίζουμε στα αλήθεια ποιες είναι (αυτές οι κυρώσεις), ούτε πού (ποιον τομέα) θέλουν να πλήξουν ακόμη κι άλλο, αλλά εκτιμούμε ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

«Λαμβάνουμε ωστόσο σοβαρά υπόψη οποιεσδήποτε (νέες) κυρώσεις, τις οποίες θεωρούμε εχθρική πράξη που συνάδει με την οικονομική τρομοκρατία και τον οικονομικό πόλεμο που έχουν εξαπολυθεί εναντίον του έθνους μας». πρόσθεσε.

Σύμμαχος του Ιράν, η Ρωσία χαρακτήρισε «παράνομες» τις εξαγγελθείσες κυρώσεις

«Θεωρούμε παράνομες αυτές τις κυρώσεις. Αυτό είναι όλο κι όλο αυτό που μπορούμε να πούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσινγκτον ζήτησε τη διεξαγωγή σήμερα κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε το Ιράν ότι θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις, αν συνεχίσει τις «επιθετικές πολιτικές» του, αλλά είπε πως το Ριάντ θέλει να αποφύγει τον πόλεμο.

«Σήμερα, το Ιράν βρίσκεται υπό σκληρές οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ στην εφημερίδα Le Monde, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα. «Αν το Ιράν συνεχίσει τις επιθετικές πολιτικές του, θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα», πρόσθεσε.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν το Ιράν να προβεί σε παραχωρήσεις πέρα από τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η Ουάσινγκτον πρέπει να προσφέρει κίνητρα που θα υπερβαίνουν επίσης εκείνα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ένας σύμβουλος του προέδρου Χασάν Ροχανί.

Τα σχόλια αυτά είναι μια σπάνια ένδειξη από την Τεχεράνη ότι μπορεί να συζητήσει νέες παραχωρήσεις με την Ουάσινγκτον, αν και ο σύμβουλος, ο Χεσαμεντίν Ασενά, επανέλαβε τη θέση του Ιράν πως οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι αδύνατες έως ότου η Ουάσινγκτον άρει τις κυρώσεις που επανέφερε μετά την αποχώρησή της από την πυρηνική συμφωνία πέρυσι.

«Η προσφορά των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις χωρίς όρους δεν είναι αποδεκτή ενόσω συνεχίζονται οι κυρώσεις και οι απειλές. Αν θέλουν κάτι πέρα από την JPOA (την πυρηνική συμφωνία), πρέπει να προσφέρουν κάτι πέρα από την JPOA – με διεθνείς εγγυήσεις», έγραψε στο Twitter.

Iράν: «Αισχρό» το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή

Νωρίτερα σήμερα, η Τεχεράνη χαιρέτησε κάθε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου έπειτα από εβδομάδες επιδείνωσης των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσαβί. "Χαιρετίζουμε κάθε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Δεν θέλουμε την όξυνση των εντάσεων", σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Αν οι ΗΠΑ θέλουν να κάνει το Ιράν παραχωρήσεις πέραν των όρων της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η Ουάσινγκτον θα πρέπει κι αυτή να προσφέρει κίνητρα πέραν αυτών που υπάρχουν στη συμφωνία, δήλωσε επίσης σήμερα ο Χεσαμεντίν Ασενά, ένας σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.

Αυτό το σχόλιο αποτελεί μία από τις σπάνιες ενδείξεις ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να συζητήσει με την Ουάσινγκτον για νέες παραχωρήσεις, αν και ο Ασενά επανέλαβε ταυτοχρόνως τη γραμμή του Ιράν, σύμφωνα με την οποία είναι αδύνατο να υπάρξουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αν δεν αρθούν πρώτα οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει εκ νέου στο Ιράν μετά την απόσυρσή τους πέρυσι από την πυρηνική συμφωνία.

"Η προσφορά των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις άνευ όρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όσο συνεχίζονται οι κυρώσεις και οι απειλές. Αν θέλουν κάτι πέραν της πυρηνικής συμφωνίας, θα πρέπει και να προσφέρουν κάτι πέραν της συμφωνίας, με διεθνείς εγγυήσεις", έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μουσαβί χαρακτήρισε "αισχρό" το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή που αναμένεται να παρουσιαστεί σε διεθνή διάσκεψη στο Μπαχρέιν αυτήν την εβδομάδα και σημείωσε ότι είναι "καταδικασμένο σε αποτυχία".

"Η διάσκεψη αυτή και το ξεπούλημα της Παλαιστίνης δεν θα οδηγήσουν πουθενά", υπογράμμισε και επέκρινε τον Άντριου Μάρισον, τον υπουργό της Βρετανίας που είναι αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, για τα σχόλια που έκανε την Κυριακή έπειτα από επίσκεψή του στην Τεχεράνη.

Ο Μάρισον δήλωσε ότι το Ιράν φέρει σχεδόν βέβαια την ευθύνη για τις πρόσφατες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

"Αυτό που είπε (ο Μάρισον) μετά τις συναντήσεις που είχε δεν ήταν εποικοδομητικό. Φαίνεται ότι η Βρετανία παίρνει το μέρος της Αμερικής λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της και της κρίσης με το Brexit", σχολίασε ο Μουσαβί.

Την ίδια ώρα ο Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και ένας από τους δύο υποψήφιους διαδόχους της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ ή το Ιράν θέλουν πόλεμο, αλλά εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος από λάθος.

"Ανησυχούμε πάρα πολύ: δεν πιστεύουμε ότι κάποια πλευρά θέλει πόλεμο, αλλά ανησυχούμε πολύ ότι θα μπορούσαμε να μπούμε σε κάποιον πόλεμο από λάθος και κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για την άμβλυνση" των εντάσεων, δήλωσε ο Χαντ στον ραδιοφωνικό σταθμό του βρετανικού δικτύου BBC.

Η Βρετανία βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ όσον αφορά την "πολύ επικίνδυνη κατάσταση στον Κόλπο", πρόσθεσε ο Χαντ, σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει "οτιδήποτε μπορεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης".