ΔΙΕΘΝΗ

Η στιγμή της κατάρριψης του αμερικανικού Global Hank από την ιρανική αεράμυνα

Η στιγμή της κατάρριψης του αμερικανικού Global Hank από την ιρανική αεράμυνα - Κεντρική Εικόνα

Στη ιρανική νότια επαρχία Χουρμουζγκάν, οι Φρουροί της Επανάστασης -το επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν- κατέρριψαν αμερικανικό «κατασκοπευτικό» τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Global Hank, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sepah.

Όπως μετέδωσε η ίδια πηγή, το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος «καταρρίφθηκε όταν εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο κοντά στην περιφέρεια Κουχμουμπαράκ, στον νότο».

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν άρχισε να κλιμακώνεται από τον Μάιο του 2018, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει μονομερώς τη χώρα του από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία του 2015 που επέβαλε περιορισμούς στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, και σταδιακά επανέφερε σε ισχύ τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης που είχαν αρθεί.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε την παραβίαση του ιρανικού εναέριου χώρου, όπως τη χαρακτήρισε, από στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, προειδοποιώντας για τις συνέπειες τέτοιων «προκλητικών» μέτρων.

«Οποιεσδήποτε τέτοιες παραβιάσεις των συνόρων του Ιράν καταδικάζονται σθεναρά... Προειδοποιούμε για τις συνέπειες τέτοιων παράνομων και προκλητικών μέτρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμπάς Μουσαβί.

Στο μεταξύ, το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB μετέδωσε ότι το επίλεκτο ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε πως το στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε σήμερα είχε κλείσει τον αναμεταδότη αναγνώρισής του.

«Το αεροσκάφος απογειώθηκε από βάση των ΗΠΑ στον νότιο Περσικό Κόλπο... Είχε κλείσει όλον τον αναγνωριστικό εξοπλισμό του, παραβιάζοντας τους κανόνες αεροπλοΐας και κινείτο με πλήρη μυστικότητα» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης, σύμφωνα με το IRIB.

Την ίδια ώρα, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από τη στιγμή που καταρρίπτεται το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Global Hawk.

Για «απρόκλητη επίθεση» κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον από τη μεριά της ανέφερε πως το εν λόγω μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ καταρρίφθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο, κατηγορώντας το Ιράν για ψευδείς ειδήσεις.

«Οι ιρανικές αναφορές πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Ιράν είναι ψευδείς», δήλωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM).

«Ήταν μια απρόκλητη επίθεση σε ένα περιουσιακό στοιχείο επιτήρησης των ΗΠΑ σε διεθνή εναέριο χώρο» σημείωσε χαρακτηριστικά.