ΑΓΟΡΕΣ

Η Fed δίνει φτερά στις αγορές

Επιμένει σε μείωση των επιτοκίων ο Τραμπ: «Η Fed τα έκανε μούσκεμα» - Κεντρική Εικόνα

«Πάρτι» σημειώθηκε στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, ενώ οι βασικοί δείκτες της Wall Street, διευρύνουν το ράλι της Τετάρτης, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) που άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες στο χρηματιστήριο στην Νέα Υόρκη, σε τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση με ανοδικές τάσεις, με τον S&P 500 να αγγίζει ιστορικό υψηλό, φτάνοντας τις 2.954,18 μονάδες, ενώ σχεδόν 250 μονάδες κέρδισε ο Dow Jones.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 249,17 μονάδων (+0,94%), στις 26.753,17 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 64,02 μονάδων (+0,8%), στις 8,051.34 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 27,72 μονάδων (+0,95%), στις 2.954,18 μονάδες.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν δοκιμάζοντας νέα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ σε αρκετές περιπτώσεις.

Η Fed ανέφερε χθες το βράδυ ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μειώσεις των επιτοκίων φέτος, πιθανόν από τον επόμενο μήνα, καθώς αυξάνονται τόσο οι παγκόσμιοι όσο και οι εγχώριοι οικονομικοί κίνδυνοι. 

«Αυτή η συνεδρίαση της Fed βάζει εν πολλοίς έναν παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο στο βασικό μας σενάριο. Γίνεται ένας αγώνας των παγκόσμιων αγορών επιτοκίων προς τα κάτω, ένας αγώνας προς τα κάτω για τις αγορές συναλλάγματος», δήλωσε ο υπεύθυνος για τα επιτόκια της εταιρείας Mizuho. 

«Η αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι επιθετική και άλλες κεντρικές τράπεζες, που βρίσκονται ήδη στην αφετηρία για την κούρσα, θα πρέπει να επιταχύνουν», πρόσθεσε.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκαν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων ετών μετά τα νέα από τη Fed.Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων υποχώρησαν κάτω από το 2%, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2016. Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης ακολούθησαν, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί 2 μονάδες βάσης στο -0,31%. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μεγάλων χωρών τείνουν να ακολουθούν η μία την άλλη, καθώς πολλοί επενδυτές μετακινούνται από τον ένα τίτλο στον άλλο. Επιπλέον, η αμερικανική πολιτική έχει παγκόσμια επίπτωση στις τιμές της αγοράς.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 2 έως 8 μονάδες βάσης και του ισπανικού 10ετούς σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ με απόδοση 0,36%, χαμηλότερη κατά 4,5 μονάδες βάσης σήμερα. Από τις συζητήσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ωφελήθηκε περισσότερο η αγορά των ιταλικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν από 8 έως 11 μονάδες βάσης σε επίπεδα που είναι από τα χαμηλότερα έτους.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα στη Νέα Υόρκη, μετά την ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, όπου προειδοποιούσε ότι το Ιράν "διέπραξε τεράστιο λάθος" με την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αυξάνοντας τους φόβους για μια στρατιωτική διένεξη μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον.

Στήριξη στις τιμές προσέφεραν και οι εκτιμήσεις ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, τονώνοντας την ανάπτυξη στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο, καθώς και η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

Η τιμή του αμερικανικόού αργού WTI, έκλεισε με άλμα 2,89 δολαρίων ή 5.4%, στα 56,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα κατέγραφε αύξηση έως και 6%. Την ίδια ώρα στη Λονδίνο η τιμή του Μπρεντ διαμορφωνόταν στα 64,61 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 2,79 δολάρια ή 4.5%).

«Είναι συνδυασμός παραγόντων», δήλωσε ο αναλυτής της Petromatrix για την αύξηση της τιμής. «Έχουμε στοιχεία για τα αποθέματα που προσφέρουν περισσότερη στήριξη, τη Fed που αφήνει να εννοηθεί ότι θα μειώσει τα επιτόκια και την κατάρριψη του μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους».