ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Η ΔΕΗ πιέζει τους δείκτες χαμηλότερα

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, οι πωλητές πιο δραστήριοι στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το ανοικτό παράθυρο που άφησε η Fed για μείωση επιτοκίων εντός του έτους, ακολούθησε την προειδοποίηση από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, νωρίτερα εντός της εβδομάδας, ότι πιθανόν να είναι αναγκαία η ανάληψη ακόμη ισχυρότερης δράσης για την τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας της ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, σταθερά στο 2% - 2,5% άφησε τα επιτόκια η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, με σχεδόν τα μισά από τα μέλη της να βλέπουν μείωσή τους εντός του έτους.

Η τράπεζα δήλωσε πως θα δράσει καταλλήλως για να διατηρήσει την οικονομική επέκταση με τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως έχουν ενισχυθεί οι αβεβαιότητες για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, “η ιταλική κυβέρνηση έστειλε απαντητική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες ότι οδεύουν να κινήσουν διαδικασία επί παραβάσει για υπερβολικό έλλειμμα σε βάρος της Ρώμης”, μετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές.

“Στον κατάλογο των παραληπτών συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και κράτη-μέλη”, ανέφεραν οι πηγές αυτές, χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις.

“Η Ιταλία θα μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα του χρόνου κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες και δεν θέλει χάρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε”, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες κινούνται με μικρές μεταβολές και ο γενικός δείκτης με απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, λόγω των σημαντικών πιέσεων που δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ (-11,48%), μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η επιχείρηση ηλεκτρισμού θα εμφανίσει στο πρώτο τρίμηνο νέες μεγάλες ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό EBITDA κατά 80 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές λίγο πάνω από τις 840 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 848,09 (+0,48%) και 839,74 μονάδων (-0,50%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 35 εκατ., από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πλην τη ΔΕΗ, αξιοσημείωτες απώλειες καταγράφουν οι Εθνική (-2,32%), Πειραιώς (-2,08%), ΑΔΜΗΕ (-3,80%), Cenergy Holdings (-1,10%) και ΟΛΠ (-1,13%).

“Αντίβαρο” στις πιέσεις από Ελ. Πετρέλαια (+1,27%), Lamda Development (+1,71%), 3E (+1,65%), Jumbo (+1,42%), Μυτιληναίο (+1,41%) και Σαράντη (+1,33%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, τεχνικά, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη, αν όχι με θετικό πρόσημο, τουλάχιστον υψηλότερα των 840 μονάδων.