ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΤΕ: Καταβάλλεται η επικουρική ψαλιδισμένη κατά 40% - Παραδείγματα

Με 12 ιδρύματα στην «Πρωτοβουλία 1821-2021» η Εθνική Τράπεζα - Κεντρική Εικόνα

Μετά από τη στάση πληρωμής περίπου 1.5 έτους οι 16.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας θα λάβουν αρκετά ψαλιδισμένο το επικουρικό τους από το ΕΤΕΑΕΠ στο οποίο εντάχθηκαν με απόφαση του υπουργείου εργασίας.

Έτσι, στις 2 Ιουλίου που καταβάλλονται τα επικουρικά σε όλους τους συνταξιούχους αναμένεται να καταβληθούν και οι επικουρικές συντάξεις στους συνταξιούχους της ΕΤΕ.

Η απόφαση ένταξης στο δημόσιο επικουρικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Όπως τόνισαν κύκλοι της τράπεζας η διάταξη δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων και επιβαρύνει την τράπεζα με επιπλέον δαπάνη.

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, για να καταστεί δυνατή η πίστωση της επικουρικής στις 2 Ιουλίου θα πρέπει άμεσα να κοινοποιηθεί «από το ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ αρχείο με τις επανυπολογισθείσες συντάξεις προς ενημέρωση και έλεγχο».

Η επικουρική επανυπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης κοντά στο 0,67%, υψηλότερο δηλαδή από τον γενικό συντελεστή αναπλήρωσης του ΕΤΕΑΕΠ (0,45%). Ο νέος μαθηματικός τύπος καταλήγει σε μια νέα επικουρική σύνταξη, η οποία κινείται για όλους περίπου στο 60% της παλιάς επικουρικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο τύπος υπολογισμού της σύνταξης για τους 16.280 υφιστάμενους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ, οδηγεί σε μια μέση επικουρική σύνταξη ύψους 354 ευρώ και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους σε μια μέση σύνταξη ύψους 488 ευρώ.

Παραδείγματα

Υπάλληλος που είχε βαθμό Τμηματάρχη Α, με 30 χρόνια ασφάλισης και 2.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές λάμβανε σύνταξη από το ΛΕΠΕΤΕ μέχρι και το 2017 ύψους 647 ευρώ. Με τον νέο τύπο υπολογισμού θα πρέπει να λαμβάνει 401 ευρώ.

Υπάλληλος που είχε βαθμό Υποδιευθυντή Α, με 35 χρόνια ασφάλισης και 2.710 ευρώ συντάξιμες αποδοχές λάμβανε σύνταξη από το ΛΕΠΕΤΕ μέχρι και το 2017 ύψους 1.045 ευρώ. Με τον νέο τύπο υπολογισμού θα πρέπει να λαμβάνει 641 ευρώ.