ΔΙΕΘΝΗ

Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Fed - Παράθυρο για μείωση

Νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed και σήμα για «φρένο» - Κεντρική Εικόνα

Μια διαιρεμένη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια στο εύρος του 2,25% - 2,5%, αναφέροντας ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές το 2019. Ωστόσο, εν μέσω διενέξεων για το μέλλον, η Fed διατήρησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πριν από το τέλος του έτους, αναλόγως με το πώς θα εξελιχθούν οι συνθήκες.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει μείωση του επιτοκίου, αλλά όχι μέχρι το 2020.

Αγνοώντας τις προτροπές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που θέλει την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας με την μείωση των επιτοκίων, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στην FOMC ψήφισαν 9-1 για τη διατήρηση του επιτοκίου στο εύρος του 2,25% έως 2,5% όπου παραμένει από τον Δεκέμβριο. Ο Πρόεδρος της Fed στο Σεν Λούις James Bullard ψήφισε να μειωθεί το επιτόκιο. Σύμφωνα με τις προσδοκίες μεμονωμένων μελών, οκτώ από τα 17 μέλη προτιμούν μια μείωση του βασικού επιτοκίου αναφοράς φέτος.

Η απόφαση ενδεχομένως να οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Fed Jerome Powell και του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος πιέζει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια. Μόλις την Τρίτη, ο Trump είπε "ας δούμε τι θα κάνει" η Fed, όταν ρωτήθηκε αν θέλει ακόμα να απομακρύνει τον Powell.

Η Fed άλλαξε τη διατύπωσή της σχετικά με τον πληθωρισμό, καθώς παραδέχεται ότι «τρέχει κάτω» από το στόχο 2%. Στην πρόβλεψη για τον συνολικό πληθωρισμό φέτος, η εκτίμηση μειώθηκε σε 1,5% από 1,8% τον Μάρτιο. Ο βασικός πληθωρισμός, είναι πιθανόν να κυμανθεί στο 1,8% από το 2% του Μαρτίου, σύμφωνα με την τριμηνιαία σύνοψη των οικονομικών προβλέψεων που δημοσιεύθηκε επίσης την Τετάρτη.