ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος, αλλά και τόσο συλλογικός

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας ήταν κλειδοκράτορας της σκευωρίας Novartis - Κεντρική Εικόνα

Σε έναν απολογισμό της δράσης του Κύκλου Ιδεών από το 2016 έως σήμερα, προχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Κύκλος θα παραμείνει ως έχει, καθώς "έχει ιδιαίτερη σημασία η θεωρητική επεξεργασία των θεμάτων στην πολιτική”, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για να υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ότι “δεν υπάρχει καλύτερη διαχείριση κρίσης από την αποφυγή της κρίσης”.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Βενιζέλος στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών “Η Ελλάδα Μετά ΙΙΙ: Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης” μίλησε μεταξύ άλλων για τους πολιτικούς και εκλογικούς συσχετισμούς στην ελληνική κοινωνία, οι οποίοι προφανώς αλλάζουν, όπως είπε, γεγονός που “δεν είναι κάτι τυχαίο, είναι αποτέλεσμα μίας επίμονης και επίπονης προσπάθειας τεσσεράμισι ετών”.

Όπως εξήγησε, “σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλε με τις μικρές του δυνάμεις και ο Κύκλος. Θεωρώ τιμή μου το γεγονός ότι συνέβαλα και εγώ προσωπικά να παραχθεί το αποτέλεσμα αυτό, στη διαχείριση του οποίου δεν θα μετάσχω, παρά μόνο ως ενεργός πολίτης. Αυτό όμως είναι και το ανώτατο στάδιο της πολιτικής, γιατί η ιδιότητα του ενεργού πολίτη σου επιτρέπει να ασχολείσαι με την ουσία των μεγάλων θεμάτων, της οικονομίας, της εθνικής υπόστασης, των δημοκρατικών θεσμών, της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, με τα μεγάλα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής”.

Από την άποψη αυτή, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, “εν όψει δηλαδή της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών, προφανώς είμαι ικανοποιημένος αλλά δεν είμαι ούτε επαναπαυμένος, ούτε εφησυχασμένος ή για να το πω λίγο πιο ποιητικά, ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος, αλλά και τόσο συλλογικός”.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι “στο πρόγραμμα του διήμερου Συνεδρίου έχουν ενταχθεί, με εκπροσώπους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, συγγενείς προς τον Κύκλο Ιδεών φορείς, όπως το Δίκτυο” για να διευκρινίσει ότι η Άννα Διαμαντοπούλου θα μετάσχει στον αυριανό πρωινό κύκλο και πρόσθεσε: “Είμαστε ανοικτοί, ούτως ή άλλως, σε συνεργασία με όλες τις ελληνικές και ξένες δεξαμενές σκέψης”.

“Ο Κύκλος Ιδεών από το 2016 έως σήμερα –τώρα διανύει τον τέταρτο χρόνο της ζωής του– είναι μία δεξαμενή σκέψης συνδεδεμένη εκ των πραγμάτων με εμένα, που πήρα, μαζί με μία ομάδα στενών φίλων και συνεργατών, την πρωτοβουλία ίδρυσής του. Όμως ο Κύκλος είναι ανεξάρτητος, προοδευτικός, φιλοευρωπαϊκός, σε διαρκή ετοιμότητα, απροκατάληπτος, πολιτικά και κοινωνικά φιλελεύθερος. Βρίσκεται σε άμεση ετοιμότητα, όπως είπα και προηγουμένως, προκειμένου να θέσει υπό συζήτηση θέματα που αναφύονται στη συγκυρία, αλλά με μία ιστορική προοπτική, και έχει δείξει έως τώρα ότι έχει ορισμένα προνομιακά πεδία, τη δημοσιονομική κατάσταση, τα αναπτυξιακά προτάγματα, την ανταγωνιστικότητα, την εξωτερική πολιτική και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τους θεσμούς, τα ζητήματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων, τα ζητήματα δικαιοσύνης, τα ζητήματα που αφορούν τον καταστατικό χάρτη της χώρας, το Σύνταγμα. Μας απασχολούν, εξίσου, ζητήματα σχετικά με τα μεγάλα συστήματα της χώρας, το εκπαιδευτικό, το ασφαλιστικό, το σύστημα πρόνοιας, τα ζητήματα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, του διαδικτύου, των fake news, ζητήματα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, ζητήματα σχετικά με τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις. Προσπαθούμε με τις εκδηλώσεις μας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με τα εργαστήρια που οργανώνουμε σε κλειστούς κύκλους ειδικών, με τις εκδόσεις μας, με τη σελίδα μας στο διαδίκτυο και τα άρθρα που δημοσιεύονται εκεί, με ορισμένες τηλεοπτικού χαρακτήρα συζητήσεις στο μικρό web TV του Κύκλου, να συμβάλλουμε, όσο μπορούμε, σε αυτήν τη δημόσια συζήτηση βάθους", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, σχολίασε ότι "η επιτάχυνση των εκλογών επιβλήθηκε από τον ίδιο τον ελληνικό λαό με το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Στις προεκλογικές περιόδους υπάρχει ένταση και τάση για απλούστευση, υπάρχουν διλήμματα, πολώσεις που είναι αναπόφευκτες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, μέσα σε ένα παρόμοιο δημόσιο κλίμα, να ακούγεται και μία φωνή που εκπέμπει σε κάπως διαφορετική συχνότητα”.

«Αναστοχασμός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Την άμεση ανάγκη αναστοχασμού με στόχο η εθνική γραμμή στα ελληνοτουρκικά, που συνδιαμόρφωσαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου -ο καθένας από τη πλευρά του πριν από 45 χρόνια-, να μετεξελιχθεί σε εθνική στρατηγική, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο χαιρετισμό του με τον οποίο άνοιξε το διήμερο συνέδριο του e-kyklos με θέμα «Η Ελλάδα μετά: Η ανασύσταση της Μεσαίας Τάξης». Ως θεμελιώδη προϋποθεση επεσήμανε την συνεχή επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος ο αναστοχασμός όλων μας πρέπει να αφορά το ερώτημα αν ο χρόνος λειτουργεί θετικά ή αρνητικά για τα εθνικά μας συμφέροντα εξηγώντας πως αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τα τελευταία 45 χρόνια η κατάσταση γίνεται πιο δυσμενής ανά δεκαετία. «Η καλύτερη στρατηγική είναι η αποφυγή της κρίσης», είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι μπορεί να μη συμμετέχει στο προεκλογικό αγώνα αλλά παραμένει ενεργός πολίτης που είναι μια ύψιστη λειτουργία. «Ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος αλλά και τόσο συλλογικός», υπογράμμισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή όλα δείχνουν πως αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και θα φανεί αν αλλαξουν και οι κοινωνικοί συσχετισμοί.

Αναγνωρίζοντας ότι η σχετική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε προεκλογική περίοδο, υπογράμμισε την αναγκαιότητα εθνικής συναίνεσης για έναν νέο εθνικό πατριωτισμό.

Ο κ. Βενιζέλος, που επικαλέστηκε την εμπειρία του από τη θητεία του ως υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών, υποστήριξε ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό καθοριστικό ρόλο παίζουν οι στρατιωτικοί συσχετισμοί και τόνισε: «Τώρα είναι η ώρα να παίξουμε το ρόλο μιας δύναμης που διασφαλίζει τη περιφερειακή σταθερότητα».

Μιλώντας για τα σημαντικά ζητήματα του συνεδρίου του e-kyklos για τη μεσαία τάξη που σήκωσε το βάρος της κρίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως κεντρικό θέμα είναι είναι αν μπορεί να διεκδικήσει την πολιτική ηγεμονία. Θα αναδειχθεί ποια είναι σήμερα η μεσαία ταξη και πως ορίζεται στη σύνθετη οικονομική και πολιτική πραγματικότητα καθώς απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Ε.Ε και τις δυτικές δημοκρατίες, τόνισε.