ΑΓΟΡΕΣ

Πωλήσεις στις τράπεζες, επιφυλακτικότητα στα μη τραπεζικά blue chips

Τραπεζικό άλμα 17,8% έδωσε ώθηση στο Χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

Οι διεθνείς αγορές επέλεξαν την στάση αναμονής, περιμένοντας τη σημερινή “ετυμηγορία” της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια και παρά την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η επιφυλακτικότητα ήταν περισσότερο από έκδηλη, σήμερα στο Χ.Α.

Η εγχώρια αγορά φαίνεται πως επιστρέφει σε στάση αναμονής και χρειάζεται καλύτερο μίγμα ειδήσεων για να περάσει πάνω από τις 850  - 860 μονάδες. Την ίδια ώρα, περισσότερο από εμφανής είναι η κόπωση στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ σημειώνονται ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον τραπεζικό κλάδο.

Απόλυτα ενδεικτικό παράδειγμα, η σημερινή κίνηση της Πειραιώς (-3,15%), όπου σύμφωνα με αναλυτές η σημερινή ομολογιακή έκδοση είχε προεξοφληθεί από το τελευταίο ανοδικό κύμα, που είχε προηγηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών της τράπεζας Πειραιώς για την έκδοση του ομολόγου Tier II. Πάνω από τον στόχο ήταν τελικά το ποσό που αντλήθηκε (400 εκατ.). Στο 9,75% έκλεισε το επιτόκιο. Στόχος της Πειραιώς ήταν η άντληση 300 με 350 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μεταξύ 9% με 10%. Το πρώτο guidance με την έναρξη της διαδικασίας δόθηκε στην περιοχή του 10,25%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 856,19 (+0,34%) και 841,18 μονάδων (-1,42%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 844 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,09%.

Ο τζίρος στα 78 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, “οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και οι μετοχές της Τιτάν, καθώς ξεκίνησε η νέα δημόσια πρόταση, προκειμένου να μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό, αλλά και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών με παράλληλη εισαγωγή σε Παρίσι και Αθήνα, θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σημαντικό ρόλο, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση σε διεθνείς αγορές και Χ.Α., θα παίξουν οι βραδινές ανακοινώσεις της Fed”.

Για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -1,81%, Eurobank -1,25%, Εθνική -4,31% και Πειραιώς -3,15%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μπορεί να βελτιώθηκε, τα σχέδια για τον περιορισμό των ‘κόκκινων’ δανείων να υλοποιούνται σταδιακά, μπορεί ακόμη ορισμένες ελληνικές τράπεζες να παρουσίασαν μια μικρή και πολύ εύθραυστη κερδοφορία, κανείς όμως δεν αμφισβητεί πως το πιστωτικό σύστημα της χώρας παραμένει ο ‘μεγάλος ασθενής’ της Ευρώπης”, τόνισε ο Μιχάλης Σάλλας, προέδρος της Lyktos Group, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Aegean Airlines (+0,12%), Σαράντης (+0,53%), Τιτάν (+4,01%), Viohalco (+1,65%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οι μεγαλύτερες απώλειες γιαCenergy Holdings (-2,02%), Ελλάκτωρα (-2%) και ΟΛΠ (-2,43%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Fourlis και ΟΠΑΠ.

Συνεχίστηκε έστω και μειωμένη, η κινητικότητα για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου, μεταξύ άλλων, διακρίθηκαν θετικά οι Attica Bank (+10,74%), Τζιρακιάν (+30%), ΑΝΕΚ (+10,45%), Ελγέκα (+9,91%), Ίντεργουντ (+9,84%), ΑΕΓΕΚ (+10,91%), Profile (+8,68%), Ιατρικό (+4,79%),Lavipharm (+5,36%), Revoil (+5,88%), Q&R (+4,83%), MIG (+3,39%) και Εβρφάρμα (+3,38%).