ΑΓΟΡΕΣ

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, επιφυλακτικό κλίμα στο Χ.Α.

X.A.: Ανοδική αντίδραση, σε συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα - Κεντρική Εικόνα

Ήπιες μεταβολές σημειώνουν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τις κεντρικές τράπεζες αλλά και την “κόντρα” μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών τους εταίρων  να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ χτες ο Μάριο Ντράγκι από το ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Πορτογαλία ανέφερε πως η τράπεζα είναι έτοιμη να χαλαρώσει και πάλι τη νομισματική πολιτική της, εάν ο πληθωρισμός δεν φτάσει στον στόχο που έχει θέσει.

Όσον αφορά τη συνάντηση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, αναμένεται ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, με τους Επενδυτές να αναμένουν τις δηλώσεις - εκτιμήσεις που θα ακολουθήσουν την απόφαση.

Εν τω μεταξύ, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα υποχώρησε στα €21 δισ., από 25 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Για την 12μηνη περίοδο που έληξε τον Απρίλιο, το πλεόνασμα ανήλθε στα €315 δισ., από 391 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η επιστροφή της επιφυλακτικότητας, οι εναλλαγές προσήμων και ο σχετικά χαμηλότερος τζίρος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμείνουν οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως η τράπεζα Πειραιώς, λόγω της ομολογιακής έκδοσης που ξεκινάει, αλλά και οι μετοχές της Τιτάν, καθώς ξεκινάει η νέα δημόσια πρόταση προκειμένου να μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό, αλλά και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών με παράλληλη εισαγωγή σε Παρίσι και Αθήνα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της έκδοσης του ομολόγου της τράπεζας Πειραιώς, καθώς πριν από λίγο άνοιξε το βιβλίο προσφορών. Στόχος της Πειραιώς είναι η άντληση 300 με 350 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μεταξύ 9% με 10%. Το πρώτο guidance με την έναρξη της διαδικασίας βρίσκεται στην περιοχή του 10,25%. Η έκδοση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο καθώς εκδότης είναι η Piraeus Group Finance PLC, με εγγυητή την τράπεζα Πειραιώς. Η αξιολόγηση της έκδοσης από Moody’s και S&P αναμένεται να είναι “Caa3” και “CCC”, αντίστοιχα.

Πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ φτάνουν μέχρι στιγμής οι προσφορές από περισσότερους από 90 επενδυτές, για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, το πρώτο ομόλογο τέτοιου τύπου που εκδίδει ελληνική τράπεζα μετά από 11 χρόνια. Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 10,25%, στο επίπεδο όπου και άνοιξε το βιβλίο προσφορών στις 10.30 ώρα Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Πειραιώς αναμένεται να αντλήσει 350 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, καθώς με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι ΑΔΜΗΕ (+0,98%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,19%), Aegean Airlines (+0,37%), Viohalco(+0,51%), Lamda Development (+0,61%) και Τιτάν (+3,18%).

Από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-1,45%), Πειραιώς (-3,41%), Cenergy Holdings (-1,08%), 3E (-1,48%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,30%).

Ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 856,19 (+0,34%) και 847,67 μονάδων (-0,66%), ενώ ο τζίρος ακουμπά τα 31,5 εκατ.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, μένει να φανεί αν και σήμερα ο γενικός δείκτης θα κρατηθεί υψηλότερα των 850 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 840 μονάδες.