ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Αποστάσεις από τον προκάτοχό της, Κουρτς, κρατά η υπηρεσιακή καγκελάριος Μπίρλαϊν

Αυστρία: Αποστάσεις από τον προκάτοχό της, Κουρτς, κρατά η υπηρεσιακή καγκελάριος Μπίρλαϊν - Κεντρική Εικόνα

Η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος της Αυστρίας, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας, Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, κρατά αποστάσεις από τον προκάτοχό της, τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Όπως τόνισε η ίδια σε αποψινές δηλώσεις της στη Βιέννη, από την ορκωμοσία της στις 3 Ιουνίου δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τον προκάτοχό της, καθώς «δεν ήθελα να είμαστε (σ.σ. η υπηρεσιακή της κυβέρνηση) η συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης» (σ.σ. του κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων).

Η θεωρούμενη ως συντηρητική -έως πρόσφατα πρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου- Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, φέρεται να έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη προτροπή του Σεμπάστιαν Κουρτς απέναντί της, να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρνούμενη καν να τη σχολιάσει πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεθαύριο Πέμπτη. Στο θέμα αυτό φαίνεται να μην έχει υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ τους, αν και η υπηρεσιακή καγκελάριος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ηγεσίες των πέντε κομμάτων της αυστριακής Βουλής. Ωστόσο η συνεννόηση της με το Λαϊκό Κόμμα γίνεται με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Άουγκουστ Βέκινγκερ, καθώς ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει αρνηθεί να αναλάβει την κοινοβουλευτική έδρα του, έπειτα από την καθαίρεση της κυβέρνησης του κατόπιν ψήφου δυσπιστίας από την πλειοψηφία της Ολομέλειας πριν τρεις εβδομάδες.

Στις αποψινές δηλώσεις της, η υπηρεσιακή καγκελάριος αιτιολόγησε την αντικατάσταση του εκπρόσωπου της προηγούμενης κυβέρνησης με τις προσπάθειές της να κρατήσει αποστάσεις, επισημαίνοντας πως εκείνος υπήρξε το πρόσωπο του κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, και αυτό η ίδια θέλησε να το αποφύγει.

Η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν απέφυγε στις δηλώσεις της να τοποθετηθεί ως προς την κάλυψη της θέσης επιτρόπου της Αυστρίας στην μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέροντας πως η επιλογή θα γίνει έπειτα από σχετικές προτάσεις των παρατάξεων στην κεντρική επιτροπή της αυστριακής Βουλής, ενώ ως προς το πρόσωπο που θα αναλάβει, θα πρέπει, όπως είπε, να υπάρξει πλειοψηφία.

Από την ένταξη της Αυστρίας ως πλήρες μέλος στην ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου 1995, ο επίτροπος της χώρας προερχόταν πάντα από το Λαϊκό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται και ο νυν επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας.