ΔΙΕΘΝΗ

Προδρόμου: Έχουμε πληροφορίες ότι ξεκίνησε η γεώτρηση

Ικανοποίηση Κύπρου για τις αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία - Κεντρική Εικόνα

Τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ σχολίασε στην εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα» του ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου.

«Από την δική μας πλευρά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποια αποτροπή. Κάποια μέτρα για να αναχαιτίσουμε. Ένα περιβάλλον που θα αναχαιτίσει αυτή όλη την επίθεση της Τουρκίας. Το καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο. Με τη λογική που κινείται ο Τούρκος πρόεδρος. Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές τις επαναληπτικές στην Κωνσταντινούπολη, πλην όμως ελπίζουμε ότι η Τουρκία δείχνει να λαμβάνει υπόψιν και τα πρώτα μέτρα τα προληπτικά που είχαν ληφθεί με τα ατομικά εντάλματα τα διεθνή για τα πληρώματα και με τη στήριξη που έρχεται. Τα εντάλματα προκάλεσαν την αντίδραση τόσο των προσώπων όσο και των εταιρειών», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς αν έχει γίνει γεώτρηση όπως πρόσφατα ισχυρίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Προδρόμου σημείωσε: «Ναι μεν η Τουρκία προβληματίζεται και λαμβάνει υπόψιν της τις αντιδράσεις και τη διεθνή στήριξη πλην όμως η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Βεβαίως είμαστε σε εγρήγορση γιατί είναι κάπως ανεξέλεγκτη αυτή την εποχή η Τουρκία. Οι πληροφορίες εδώ και μέρες ήταν ότι έχει ξεκινήσει η γεώτρηση πλην όμως οι ίδιοι είναι αυτοί που διαψεύδουν τις πληροφορίες όταν δέχονται κατ’ επανάληψη και λένε ότι τώρα ξεκινάει».

«Είναι μία παραβίαση πάρα πολύ σοβαρή. Κατ’ αρχάς εκεί που κινούνται δεν είναι σε αδειοδοτημένα οικόπεδα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Κινούνται όμως σε μία περιοχή που αποτελεί μέρος της ΑΟΖ, την παραβιάζουν», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.