ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικά το πετρέλαιο, στη σκιά της γεωπολιτικής έντασης, αλλά και εβδομαδιαίες απώλειες, λόγω ασθενούς ζήτησης

Ανοδικά το πετρέλαιο, στη σκιά της γεωπολιτικής έντασης, αλλά και εβδομαδιαίες απώλειες, λόγω ασθενούς ζήτησης - Κεντρική Εικόνα

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να αυξάνονται την Παρασκευή μετά από τις επιθέσεις την Πέμπτη εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, οι οποίες πυροδότησαν ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων που διαπλέουν το Στενό του Χορμούζ, έναν μήνα αφότου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στην ίδια περιοχή, αλλά και για ενδεχόμενες διαταραχές στον εφοδιασμό. Ωστόσο, οι τιμές παρέμειναν σε τροχιά για εβδομαδιαίες απώλειες λόγω των φόβων ότι οι εμπορικές διαμάχες θα επιδεινώσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent ενισχύθηκαν κατά 70 σεντς, ή 1,1%, στα 62,01 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 23 σεντς στα 52,74 δολάρια το βαρέλι.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2019 έχουν υποβαθμιστεί λόγω της επιδείνωσης των προβλέψεων για το παγκόσμιο εμπόριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA), αν και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και οι αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη το 2020.

Ο IEA, που συντονίζει την ενεργειακή πολιτική των βιομηχανοποιημένων κρατών, αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης το 2019 κατά 100.000 βαρέλια στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά ανακοίνωσε ότι θα σκαρφαλώσει στο 1,4 εκατ. βαρέλια για το 2020.

«Στο επίκεντρο βρίσκεται η ζήτηση πετρελαίου καθώς εξασθενεί το οικονομικό κλίμα…Οι επιπτώσεις για τη ζήτηση πετρελαίου γίνονται εμφανείς», ανέφερε ο IEA στη μηνιαία του έκθεση. «Η επιδείνωση των προοπτικών για το εμπόριο είναι κοινό ζήτημα σε όλες τις περιοχές», σύμφωνα με τον οργανισμό.

Ο IEA απέδωσε επίσης την αναιμική αύξηση της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του έτους σε επιβράδυνση στη βιομηχανία πετροχημικών στην Ευρώπη, τις υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο και τη στάσιμη ζήτηση για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης στις ΗΠΑ.

Οι επιθέσεις στα στενά του Ορμούζ προκάλεσαν άλμα στις τιμές του πετρελαίου έως και 4,5% την Πέμπτη.

Δύο πετρελαιοφόρα αποτέλεσαν τον στόχο επιθέσεων άγνωστης προέλευσης στη Θάλασσα του Ομάν, κοντά στον Κόλπο, ένα μήνα μετά τη δολιοφθορά σε τέσσερα πλοία, από τα οποία τρία πετρελαιοφόρα, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Ουάσινγκτον δείχνει με το δάκτυλο κάθε φορά την Τεχεράνη. Το Ιράν διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή στις διαφορετικές αυτές επιθέσεις και καταγγέλλει με τη σειρά του ένα "διπλωματικό σαμποτάζ" εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Το Στενό του Χορμούζ, δίαυλος ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική κι όχι μόνο, βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες.

Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια "Kokuka Corageous" της ναυτιλιακής εταιρείας του Αμβούργου Schulte Group και στο "Front Altair" του νορβηγικού φορέα Frontline δεν στοίχισαν καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά προκάλεσαν αναταραχή που θα μπορούσε να πλήξει το διεθνές εμπόριο πετρελαίου.

«Πριν από λίγο καιρό, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε μόνο και μόνο επειδή περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα δεν προσφερόταν στην αγορά εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη. Μέσω του Στενού του Χορμούζ μεταφέρονται καθημερινά πάνω από 15 φορές μεγαλύτερες ποσότητες» εξήγησε ο Εουτζέν Βάινμπεργκ, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank.

Τα τελευταία χρόνια, εκπρόσωποι του Ιράν έχουν απειλήσει επανειλημμένα να σφραγίσουν τη θαλάσσια διαδρομή.

Η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης εκτιμά ότι 18,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης πέρασαν από τη δίοδο αυτή το 2016. Αυτό είναι περίπου το 30% του αργού και άλλων προϊόντων πετρελαίου σε υγρή μορφή που μεταφέρθηκαν διά θαλάσσης το 2016.

Περίπου 17,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αργό και συμπυκνώματα εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν μέσω του Στενού το 2017 και περίπου 17,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων του πετρελαϊκού κλάδου Vortexa.

Με την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου να είναι περίπου 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα πέμπτο περνά μέσω των Στενών.

Η μεγαλύτερη ποσότητα αργού που εξάγεται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και το Ιράκ - όλα κράτη-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών - μεταφέρεται μέσω του θαλάσσιου αυτού διαύλου.