ΕΛΛAΔΑ

Global Editors Network Summit 2019: Ηχηρά ονόματα της διεθνούς δημοσιογραφίας συζητούν στο ΚΠΙΣΝ

Global Editors Network Summit 2019: Ηχηρά ονόματα της διεθνούς δημοσιογραφίας συζητούν στο ΚΠΙΣΝ - Κεντρική Εικόνα

Άνοιξε σήμερα την αυλαία του το διεθνές ειδησεογραφικό συνέδριο Global Editors Network Summit 2019 (GEN Summit) που πραγματοποιείται μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η δημοσιογραφία στο μέλλον, τα νέα δημοσιογραφικά μοντέλα και οι αφηγηματικές μέθοδοι, οι τρόποι αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, οι νέες τεχνολογίες και ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημοσιογραφία, είναι μερικά από τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου.

Το θέμα του συνεδρίου συνοψίζεται στο τρίπτυχο «VVV challenge: Voice, Visual Journalism and Verification» και προσπαθεί να εξετάσει τις προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η δημοσιογραφία στο μέλλον έπειτα από τη συνεχή άνοδο του ηχητικού περιεχομένου στα media (voice), την είσοδο της «οπτικοποιημένης δημοσιογραφίας» (visual) και την ανάγκη για εξακρίβωση των πληροφοριών (verification).

«Ο Τύπος, σε όλες του τις εκδοχές, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, που διανύει δύσκολους καιρούς. Σύμφωνα με πολλούς, τα μέσα ενημέρωσης είναι μέρος του προβλήματος. Σύμφωνα με άλλους, με τους οποίους συντάσσομαι, τα μέσα μπορούν να αποτελούν μέρος της λύσης. Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της ενημέρωσης. Αυτή η προσπάθεια είναι σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ, και πρέπει να γίνει εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων στον κλάδο της δημοσιογραφίας», τόνισε κατά την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος.

Επιπλέον σημείωσε: «Η ακραία πόλωση γύρω μας, στην πολιτική, στην καθημερινότητά μας ως πολίτες και στην προσωπική μας ζωή, μας τρώει ζωντανούς. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί, ξεκινώντας συνήθως από την κορυφή, από τους ιδιοκτήτες των μέσων που, συνειδητά ή όχι, παρεμβαίνουν στην ενημέρωση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι τον κόσμο, όπως θεωρώ ότι θα έπρεπε να κάνουν. Ιδανικά θα έπρεπε να ισχύει ό,τι και στην πολιτική, όλοι όσοι εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης θα έπρεπε να υπηρετούν με αφοσίωση την αποστολή τους προς όφελος του κοινού καλού».

«Η σημαντική θέση που κατέχουν τα μέσα ενημέρωσης συνεπάγεται υψηλή ευθύνη, αλλά και μία μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή δεοντολογικών προτύπων και αξιών που θέτουν τον τόνο και το ύφος του πραγματικού πολιτικού διαλόγου. Η πένα ή στις ημέρες μας το πληκτρολόγιο, είναι πράγματι πιο δυνατή από το ξίφος. Σε κάθε επάγγελμα, όλοι μας κάποια στιγμή μπορεί να αναρωτηθούμε γιατί το επιλέξαμε. Στον κλάδο της φιλανθρωπίας και της δημοσιογραφίας, οφείλουμε να διερωτόμαστε διαρκώς, εάν το έργο μας εξυπηρετεί πραγματικά το δημόσιο συμφέρον», συμπλήρωσε ο κ. Δρακόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΙΣΝ αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία τόνισε: «Ανεξαρτήτως των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα η δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης και που θα συναντήσουν στα επόμενα χρόνια, πάντα θα υπάρχει πραγματική ανάγκη για ανεξάρτητη δημοσιογραφία, για υψηλής ποιότητας ρεπορτάζ και ηθικά μέσα ενημέρωσης. Φυσικά, παρά αυτήν τη διαρκή ανάγκη, τα θετικά αποτελέσματα δεν θα έρθουν ως δια μαγείας. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων στον κλάδο απαιτεί να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο σε υψηλά ιδανικά, προσπαθώντας παράλληλα να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε εκατομμύρια μικρές λεπτομέρειες. Αυτή δεν είναι άλλωστε και η δουλειά του δημοσιογράφου; Δεν είσαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια». Όπως πολλοί ακόμη, έτσι και εμείς στο ΙΣΝ αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να συνεισφέρουμε ―χωρίς κανέναν άλλο κρυφό σκοπό πέραν αυτού της αποτελεσματικής υποστήριξης― στην προώθηση της αριστείας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία, ως βασικού πυλώνα της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Όσον αφορά τον ρόλο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υπογράμμισε: «Σε γενικές γραμμές, το ΙΣΝ επιδιώκει να ενισχύσει την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος πολιτικού διαλόγου και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, στο οποίο η δημοσιογραφία έχει κεντρικό ρόλο».

«Ο Leonard Cohen, ο αείμνηστος Καναδός τραγουδοποιός, ο οποίος απολάμβανε να περνά αρκετό χρόνο εδώ στην Ελλάδα, μίλησε για τη χαραμάδα που υπάρχει παντού. Από αυτή τη χαραμάδα, είπε, είναι που μπαίνει το φως… Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μείνει όσο το δυνατόν γίνεται πιο ανοιχτή αυτή η χαραμάδα… Η αλήθεια έχει σημασία. Τα γεγονότα έχουν σημασία. Και ο πολιτικός διάλογος που βασίζεται και στα δύο έχει σημασία ―σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Σας ευχαριστώ για το σημαντικό έργο που κάνετε και για τη σοβαρότητα και το ήθος με το οποίο αντιμετωπίζετε την ευθύνη σας», κατέληξε ο κ. Δρακόπουλος.

Περισσότεροι από 700 δημοσιογράφοι από 80 χώρες φθάνουν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στις πλούσιες σε περιεχόμενο και ενδιαφέρον συζητήσεις του συνεδρίου.

Ανάμεσα στους ομιλητές περιλαμβάνονται σημαντικά ονόματα από τον χώρο της δημοσιογραφίας και των μέσων ενημέρωσης, όπως, η αρχισυντάκτρια του Guardian, Κάθριν Βάινερ, ο αρχισυντάκτης του Bloomberg και ο ιδρυτής του Google News, Κρίσνα Μπάρατ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ΙΣΝ υποστηρίζει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία «που στηρίζεται στην αριστεία και ακολουθεί κανόνες δεοντολογίας, μέσα από συνεργασίες με ένα ευρύ φάσμα συνεργατών όπως η Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia, το Bloomberg Media Initiative Africa, καθώς και το CSIS (Center for Strategic and International Studies)».