ΕΥ ΖΗΝ

Μύθοι και αλήθειες για τα συμπληρώματα διατροφής

Μύθοι και αλήθειες για τα συμπληρώματα διατροφής - Κεντρική Εικόνα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Συμπληρωμάτων Διατροφής (ΣΕΣΔΙ) κ. Γιώργος Κωτσιόπουλος αποσαφηνίζει τους μύθους που τα ακολουθούν, μας εξηγεί το νομοθετικό πλαίσιο και μας απαντά σε καίρια ερωτήματα αναφορικά με συμπληρώματα διατροφής τα οποία ως γνωστόν αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφικής μας αλυσίδας τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα αναφέρει:

1.(Για το νομικό πλαίσιο που τα διέπει) Τα συμπληρώματα λειτουργούν στο πλαίσιο μιας θεσμοθετημένης αγοράς και βάση της Ελληνικής Νομοθεσίας είναι η Ευρωπαϊκή. Το πλαίσιο αυτό είναι αυστηρό και επιφυλάσσει πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον Νόμο.Όλες οι εταιρείες ετοιμάζουν και καταθέτουν φάκελο γνωστοποίησης στον ΕΟΦ που προϋποθέτει την συμμόρφωση με το σύνολο των κανόνων που αφορούν στην ασφάλεια, την ποιότητα, την αλήθεια αποτύπωσης της σύστασης στην ετικέτα και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων  αυτής της κατηγορίας.

2.(Για την ορθή χρήση τους από τον καταναλωτή) Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούνται κυρίως από θρεπτικά συστατικά (συστατικά των τροφών) ή φυτά σε συμπυκνωμένη μορφή. Ως εκ τούτου, έχουν συγκεκριμένη δοσολογία η οποία αναγράφεται πάντα πάνω στην ετικέτα του προϊόντος και μπορούν να ληφθούν από άτομα όλων των ηλικιών ανάλογα με την δράση τους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο καταναλωτής να έχει πάντα υπόψη του ότι η λειτουργία ενός συμπληρώματος είναι παρόμοια με αυτή των τροφίμων και όχι των φαρμάκων.

3.(Η αγορά των συμπληρωμάτων) Το μέγεθος της αγοράς των Συμπληρωμάτων Διατροφής σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα φτάνει τα 210 εκ.€. και κυκλοφορούν πάνω από 4.000 κωδικοί. Αποτελεί η αγορά των Συμπληρωμάτων Διατροφής την 2η πιο αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο σύμφωνα με το Euromonitor. Η αγορά μοιράζεται ανα είδος ως εξης: οι βιταμίνες (21%), ακολουθούν οι «λοιπές κατηγορίες», που περιλαμβάνουν συμπληρώματα για την υγεία του ουροποιητικού, του ήπατος κ.ά. (20%), οι πολυβιταμίνες (16%), τα ω-λιπαρά οξέα (14%), τα συμπληρώματα για την υγεία των αρθρώσεων, τα προβιοτικά (8%), τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία (6%), τα συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού (5%) και αυτά για την εμμηνόπαυση (1%).

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης εδώ