ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρόρι Στιούαρτ κερδίζει τον Μπόρις Τζόνσον στις εντυπώσεις στην πορεία της κούρσας διαδοχής

Άρχισαν οι ψηφοφορίες για τον διάδοχο της Μέι - Πρώτος ο Μπόρις Τζόνσον - Κεντρική Εικόνα

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, από τους βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος των Τόρις, επανέλαβε την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, ενώ απέφυγε να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση εάν σκοπεύει να παραιτηθεί σε περίπτωση που η Βρετανία χάσει και αυτή την προθεσμία.

Κάνοντας την δημόσια έναρξη της προεκλογικής του καμπάνιας, ο υποψήφιος διάδοχος της Τερέζα Μέι εξέφρασε την πεποίθηση σε ότι αφορά το Brexit θα επικρατήσει η ωριμότητα και η αίσθηση του καθήκοντος ανάμεσα στους βουλευτές, διαφορετικά κινδυνεύει η επιβίωση του κόμματος. «Πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο για τους φίλους στο κοινοβούλιο να εμποδίσουν τη θέληση των πολιτών και απλά να σταματήσουν το Brexit» είπε. Εξήγησε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αλλά έκρινε σημαντική την προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερες πιθανότητες για να επιτευχθεί μία τροποποιημένη συμφωνία.

Όπως είπε, στα σχέδιά του είναι να ορίσει μία νέα διαπραγματευτική ομάδα για το Brexit που θα κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα και δεσμευτεί με την ΕΕ με τον πιο φιλικό τρόπο, ενώ επανέλαβε ότι θα ήταν επικίνδυνο και για τα δύο μεγάλα κόμματα εάν δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την αποχώρηση. Παράλληλα, ο Τζόνσον απέφυγε να δώσει απαντήσεις σχετικά με την χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Την έναρξη της παρουσίασης της καμπάνιας του έκανε ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν ηχηρά ονόματα του υπουργικού συμβουλίου, όπως η υφυπουργός Οικονομικών, Λιζ Τρους, ο υπουργός Μεταφορών, Κρις Γκρέιλινγκ, οι δύο πρώην υπουργοί 'Αμυνας, Γκέιβιν Ουίλιαμσον και Μάικλ Φάλον, ο πρόεδρος του ERG, Τζέικομπ Ρις Μογκ, ο πρώην επικεφαλής του κόμματος, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, πολλοί βουλευτές κ.α.

Οι δημοσιογράφοι έφυγαν μάλλον με άδεια χέρια από την εκδήλωση, καθώς ο Τζόνσον δέχθηκε μόνο έξι ερωτήσεις, ενώ τα βρετανικά μέσα σχολίαζαν ότι ήταν μία βαρετή, επαναλαμβανόμενη και χωρίς έμπνευση ομιλία, αλλά με χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύουν τον χαρακτήρα του υποψήφιου. Κατέφυγαν και στην αναπόφευκτη σύγκριση με την χθεσινοβραδινή ομιλία του συνυποψήφιού του, υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρόρι Στιούαρτ, που βρέθηκε στον αντίποδα των σχολίων.

Πολιτικοί συντάκτες και σχολιαστές από διάφορα μέσα ενημέρωσης υποδέχτηκαν με πολύ θερμά σχόλια την ομιλία του Ρόρι Στιούαρτ, λέγοντας ότι ήταν η πιο αυθεντική, ειλικρινής και ανθρώπινη που έχει γίνει μέχρι τώρα από τους υποψήφιους, και ότι ο ίδιος εμφανίστηκε σαν «πραγματικός σταρ». Πρόσθεσαν ωστόσο, ότι οι Τόρις θα τον απορρίψουν επειδή οι μετριοπαθείς απόψεις του και οι συστάσεις του για συμβιβασμούς, δεν έχουν σχέση με το κόμμα. Κατά άλλους, ο Στιούαρτ χρησιμοποιεί αυτόν τον αγώνα διαδοχής για να γίνει γνωστός στο ευρύτερο κοινό, ώστε να προετοιμαστεί για την επόμενη φορά. Κατά γενική ομολογία η ενέργεια, το βιογραφικό και η διανόηση του Ρόρι Στιούαρτ, κρίθηκαν ότι βρίσκονται σε ανώτερο επίπεδο από αυτό των αντιπάλων του, και σίγουρα οι τοποθετήσεις του έχουν περισσότερο εύρος και βάθος από εκείνες του Μπόρις Τζόνσον, ακόμη και ότι θα μπορούσε να νικήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν σε μία εκλογική αναμέτρηση.

Ο Στιούαρτ επέλεξε να κάνει την έναρξη της καμπάνιας του εκτός του Ουέστμινστερ, σε έναν από τους γνωστούς χώρους του Λονδίνου όπου φιλοξενούνται φεστιβάλ κωμωδίας, και κατηγόρησε τους συνυποψηφίους του ότι «πουλάνε παραμύθια» στους ψηφοφόρους. Είπε ότι δεν πιστεύει σε υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, όπως η προώθηση της αποχώρησης χωρίς συμφωνία στο κοινοβούλιο και οι δαπάνες χρημάτων που δε διαθέτει η κυβέρνηση.

«Δεν πιστεύω στην προσποίηση ότι θα πάρουμε νέα συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Δεν πιστεύω στην υπόσχεση των 42 δις λιρών σε ένα υπουργείο (αναφέρθηκε στον διπλασιασμό δαπανών για την άμυνα που υποσχέθηκε ο Τζέρεμι Χαντ). Δεν πρόκειται να γίνουν» είπε.

Αναφερόμενος στον αντίπαλό του, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι η ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουν τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος είναι, εάν πραγματικά πιστεύουν ότι είναι ο άνθρωπος τον οποίον θέλουν να εμπλέξουν στο μέλλον της υγείας, της εκπαίδευσης, των πυρηνικών υποβρυχίων, εάν είναι αυτός που θέλουν να αντιπροσωπεύσει τη χώρα στην παγκόσμια σκηνή και να την καθοδηγήσει στις πιο δύσκολες επιλογές που αντιμετωπίζει εδώ και 50 χρόνια. «Πιστεύω τα μέλη του κόμματος να φτάσουν στην σωστή απάντηση» είπε.

Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό του Μπόρις Τζόνσον, ότι έχει τη δυνατότητα να ενώσει το κόμμα των Τόρις, περισσότερο από κάθε άλλον υποψήφιο, ο καθηγητής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, ειδικός στη σύνθεση των κομμάτων, Τιμ Μπέιλ, παρουσίασε την ανάλυσή του που δείχνει ότι τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος που στηρίζουν τον Τζόνσον στην ηγεσία ανήκουν στην δεξιότερη πτέρυγα σε σύγκριση με αυτούς που στηρίζουν τον Μάικλ Γκοβ ή τον Τζέρεμι Χαντ, και είναι δεξιότεροι από τον μέσο όρο των μελών του κόμματος.

Η ανάλυση του, που στηρίζεται σε δεδομένα από την YouGov, δείχνει επίσης ότι οι υποστηρικτές του Τζόνσον είναι σημαντικά περισσότερο υπέρ της αποχώρησης χωρίς συμφωνία από ότι ο μέσος όρος των μελών των Τόρις, ενώ θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό να εντάχθηκαν στο κόμμα μετά το δημοψήφισμα του 2016 και να είναι πρώην φιλικά διακείμενοι στο UKIP που άλλαξαν γνώμη και στράφηκαν στους Τόρις.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται η έναρξη της δημόσιας καμπάνιας του υπουργού Εσωτερικών, Σάζιντ Τζάβιντ, αλλά και η κλειστή προεκλογική διαδικασία της Επιτροπής 1922 των Τόρις με τις τοποθετήσεις των υπολοίπων υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος. Θα μιλήσουν οι Μπόρις Τζόνσον, Έσθερ ΜακΒέι, Ρόρι Στιούαρτ και Ματ Χάνκοκ.