ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές για Νηρέα - Σελόντα

Τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές για Νηρέα - Σελόντα - Κεντρική Εικόνα

Εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος κινείται, προς το παρόν, η διαδικασία εκποίησης μονάδων των ομίλων ΝηρεύςΝΗΡ 0,00% και Σελόντα, προκειμένου να πληρωθούν οι όροι που έθεσε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταβίβαση του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα στην Andromeda Seafood Management LLC.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο όμιλοι έχουν στα χέρια τους τρεις προσφορές για τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, τα ιχθυοτροφία και τα συσκευαστήρια που υποχρεούνται να εκποιήσουν, ώστε να εγκριθεί από την DG Comp η αγορά τους από την κοινοπραξία Amerra- Mubadala και η συγχώνευσή τους με τον όμιλο Ανδρομέδα.

Η πρώτη προσφορά προέρχεται από τον μεγάλο καναδικό όμιλο, Cooke Aquaculture, η δεύτερη από την κοινοπραξία Διόρασις- Ιχθυοτροφία Κεφαλλονιάς και η τρίτη από fund των Εμιράτων.

Όπως είχε γράψει το Euro2day, η DG Comp υποχρέωσε τους δύο ομίλους να διαθέσουν σχεδόν το ένα έκτο της παραγωγικής τους δυναμικότητας καθώς μαζί με την Ανδρομέδα ελέγχουν, αθροιστικά, σχεδόν το 50% της παραγωγής μεσογειακών ψαριών ( λαβράκι και τσιπούρα) εντός Ευρωπαικής Ένωσης.

Προκειμένου, δε, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός η απόφαση της DG Comp επιβάλει να αγοραστούν από ένα ή το πολύ δύο ανταγωνιστές εκκολαπτήρια δυναμικότητας 50 εκατ. τεμαχίων γόνου και ιχθυοτροφεία δυναμικότητας 10 χιλιάδων τόνων, μαζί με απαραίτητα συσκευαστήρια.

Οι περισσότερες από τις μονάδες, οι οποίες εντάχθηκαν στην περίμετρο επιλογής, ανήκουν στη Σελόντα. Ειδικότερα από τα 71 πάρκα ιχθυοκαλλιέργειας, τα 53 ανήκουν στην Σελόντα, όπως και τα 7 από τα 10 συσκευαστήρια. Καλύτερη είναι η αναλογία στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς καθώς 4 ανήκουν στη Σελόντα και 3 στην ΝηρεύςΝΗΡ 0,00%.

Εφόσον οι προσφορές κριθούν ικανοποιητικές και αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αγοραπωλησίας των ΝηρεύςΝΗΡ 0,00% και Σελόντα που υπέγραψαν πριν από ένα περίπου χρόνο η κοινοπραξία Amerra- Mubadala με τις Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha που ελέγχουν το 74,8% της ΝηρεύςΝΗΡ 0,00% και το 79,6% της Σελόντα.

Το τίμημα που θα συμφωνηθεί θα καταβληθεί τοις μετρητοίς συμβάλλοντας στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης των δύο ομίλων και κυρίως της Σελόντα.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Amerra βρέθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα και στις συναντήσεις τους με τραπεζίτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υλοποιηθεί το SPA και να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.