ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χορηγήσει αποδεικτικά στοιχεία της έρευνας Μάλερ

ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χορηγήσει αποδεικτικά στοιχεία της έρευνας Μάλερ - Κεντρική Εικόνα

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να χορηγήσει αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην έρευνα Μάλερ στους βουλευτές, που εξετάζουν αν θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες κατάθεσης μομφής εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τη δήλωση έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ, αναφερόμενος στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Νάντλερ τόνισε ότι δεν θα προχωρήσει στην απειλή του για απαγγελία κατηγοριών περί καταφρόνησης της δικαστικής αρχής εις βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, όσο το υπουργείο συνεχίσει να χορηγεί στοιχεία που ζητά η Επιτροπή.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί σπάνιο συμβιβασμό μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Δημοκρατικών του Κογκρέσου, που ζητούν στοιχεία από την διετή έρευνα Μάλερ.

Η Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο Νάντλερ, εξέδωσε κλητεύσεις για να παραδοθεί το πλήρες κείμενο των 448 σελίδων της έκθεσης Μάλερ, που δόθηκε στον Μπαρ τον Απρίλιο, καθώς και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στις έρευνες της ομάδας του πρώην επικεφαλής του FBI.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία έχουν πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί, αναμένεται να ψηφίσει αύριο Τρίτη επί ενός μέτρου που θα εξουσιοδοτήσει την υποβολή μήνυσης για την επιβολή αυτών των κλητεύσεων.

Ο Νάντλερ ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουν με την άσκηση μήνυσης αν το υπουργείο Δικαιοσύνης χορηγήσει τα στοιχεία που επιζητά η Επιτροπή.