ΕΛΛAΔΑ

Συνάντηση Καλογήρου με Ευρωπαίους για τις εναλλακτικές ποινές στο υπ. Δικαιοσύνης

Οι επιμελητές ανηλίκων ζητούν να παραμείνουν στο υπ. Δικαιοσύνης	 - Κεντρική Εικόνα

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Συμβούλιο της Ευρώπης για τις εναλλακτικές ποινές στη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, κατά το χαιρετισμό του, τόνισε ότι «ο Ποινικός Κώδικας που μόλις ψηφίστηκε, εισάγει ένα νέο σύστημα ποινών, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο προβλέπει την ευρύτερη χρήση των εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων και ιδίως συμπεριλαμβάνει την παροχή κοινωφελούς εργασίας στις κύριες ποινές (μαζί με τη χρηματική ποινή και την ποινή φυλάκισης)».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής στη χώρας μας, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις νέες προβλέψεις και να καταστούν σημαντικοί εταίροι στο σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα για την εφαρμογή των εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων και ιδίως της παροχής κοινωφελούς εργασίας και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στο επίπεδο της εφαρμογής των μέτρων, καθώς και για τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται στις χώρες που συμμετείχαν αλλά και στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι διευθυντές των υπηρεσιών επιτήρησης της Ιρλανδίας Vivian Geran, της Κροατίας Jana Spero και η επιθεωρήτρια των υπηρεσιών επιτήρησης της Ρουμανίας Luliana Carbunaru, ως ξένοι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχαν εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, του Συνηγόρου του Πολίτη, πανεπιστημιακοί καθηγητές, επιμελητές κοινωνικής αρωγής (από τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής), εκπρόσωποι από φορείς του συστήματος απονομής ποινικής δικαιοσύνης (Αστυνομία, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εκπρόσωποι φυλακών, της ΕΠΑΝΟΔΟΥ), εκπρόσωποι από δήμους που εφαρμόζουν στην πράξη το μέτρο της κοινωφελούς εργασίας και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης.