ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προς νέα υψηλά, με τράπεζες και ΔΕΗ

X.A.: Ανοδική διαφυγή, με αυξημένο τζίρο - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, που απομάκρυνε το ενδεχόμενο επιβολής δασμών.

Σε Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και στις περισσότερες Σκανδιναβικές χώρες, οι αγορές είναι κλειστές λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος των Καθολικών.

Από εκεί και πέρα, οι ενεργοί επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Σύμφωνα με αυτά, αρνητικά κινήθηκε η βρετανική οικονομία τον Απρίλιο, την ώρα που η παραγωγή αυτοκινήτων κατέγραψε την πιο μεγάλη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία. Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, σε μηνιαία βάση και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση κατά 0,1%. Η ανάπτυξη τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο επιβραδύνθηκε στο 0,3%, από 0,5% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καταγράφοντας επίσης μεγαλύτερη επιδείνωση από την αναμενόμενη ύψους 1,3%.

Ο τομέας της μεταποίησης συρρικνώθηκε κατά 3,9% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2002.

“Η διατήρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης προς τις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους, είναι θετική για την πιστοληπτική τους ικανότητα (credit positive)”, αναφέρει ο οίκος Moody's.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η αναμενόμενη επίσημη προκήρυξη, σήμερα, των πρόωρων εθνικών εκλογών, έτυχε έντονα θετικής υποδοχής από τους ενεργούς επενδυτές, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον γενικό δείκτη να διεκδικεί νέα υψηλά 13 μηνών, με τις τραπεζικές μετοχές και την ΔΕΗ να οδηγούν την ανοδική κίνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη να διεκδικεί κλείσιμο υψηλότερα των 840 μονάδων, έχοντας σαν, μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας στις 842,68 μονάδες (+3,27%), ενώ ο τζίρος, ιδιαίτερα αυξημένος, φθάνει στα 50 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Εννοείται ότι το +6,05% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο που ηγείται της ανοδικής κίνησης, όπως και το +8,50% της ΔΕΗ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται με θετικό πρόσημο.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, ή έστω υψηλότερα των 837 μονάδων και η ενίσχυση της κινητικότητας σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.