ΕΛΛAΔΑ

Κινητοποιήσεις ενάντια σε εργοδότες που δεν έδωσαν άδεια σε εργαζόμενους μαθητές να δώσουν εξετάσεις

Πολυνομοσχέδιο Κεραμέως: Νέες ανατροπές στις Πανελλαδικές, αξιολόγηση εκπαιδευτικών και Αγγλικά στο... νηπιαγωγείο - Κεντρική Εικόνα

Κινητοποιήσεις πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουνίου, η ΕΛΜΕ Χανίων, διαμαρτυρόμενη για την απαγόρευση από εργοδότες σε μαθητές – εργαζόμενους του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί εργαζόμενους, μαθητές, πρωτοβάθμια σωματεία σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Κρήτης (Ξανθουδίδου 28), στις 13.00, και στη ΔΔΕ Χανίων 14.00.

«Είναι πλέον φανερή σε όλους ότι η “κανονικότητα” που ζούμε ως εργαζόμενοι με τους μισθούς πείνας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, συμπληρώνεται με τον εργοδοτικό δεσποτισμό και την κατάργηση μορφωτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες κράτους- διοίκησης – κυβέρνησης που στην πράξη αφήνουν ασύδοτους και ανεξέλεγκτους τους εργοδότες να παραβιάζουν δικαιώματα και άδειες, επιβάλλοντας ένα καθεστώς εργασιακής γαλέρας, φόβου, πιέσεων και απειλών προς στους εργαζόμενους», σημειώνει στο σχετικό της κάλεσμα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εργασίας και τη ΔΔΕ Χανίων, να διασφαλίσουν:

Την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών/τριών και ιδιαίτερα των εργαζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση, τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους μαθητές να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2018-2019 εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες νομικές, διοικητικές και οικονομικές συνθήκες, όρους και προϋποθέσεις, και τον έλεγχο για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων αδειών για τους εργαζόμενους-μαθητές.

Καλεί, δε, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ «να κινηθεί στην κατεύθυνση άμεσης λύσης της απαράδεκτης κατάστασης με τα Εσπερινά σχολεία (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ)», και -όπως σημειώνει- σε κάθε περίπτωση η ΕΛΜΕ Χανίων «θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των μαθητών. Δεν θα επιτρέψει σε κανένα εργοδότη – κράτος κυβέρνηση να παραβιάζουν μορφωτικές και εργασιακές κατακτήσεις».

Καλεί, τέλος, κάθε εργαζόμενο «να καταγγέλλει άμεσα στο σωματείο του αντίστοιχα κρούσματα, να διεκδικεί με το σωματείο του τα δικαιώματα του».