ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη απορρίπτει την ιδέα νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα που διατύπωσε το Παρίσι

 Η Τεχεράνη απορρίπτει την ιδέα νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα που διατύπωσε το Παρίσι - Κεντρική Εικόνα

Η Τεχεράνη απέρριψε την ιδέα νέων διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που διατύπωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκτιμώντας ότι μια επέκταση της υφιστάμενης συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2015, θα σφραγίσει την αποτυχία της.

Κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι «οφείλουμε να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις» με την Τεχεράνη για να διασφαλίσουμε «την ειρήνη στην περιοχή». Ο Μακρόν έχει εδώ και καιρό διατυπώσει την ιδέα μιας νέας συμφωνίας που θα διευρύνει τη βάση της υφιστάμενης συμφωνίας, περιλαμβάνοντας στοιχεία που περιορίζουν τις βαλλιστικές δραστηριότητες της Τεχεράνης. Και η Ουάσινγκτον επιθυμεί να τεθεί υπό έλεγχο η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

«Το να τεθούν ζητήματα έξω από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ/JCPOA) δεν συμβάλει στη διασφάλιση του ΚΟΣΔ αλλά αντίθετα θα αυξήσει τη δυσπιστία (των ΗΠΑ) που είναι ήδη εκτός» της συμφωνίας, δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου του.

Για τον ίδιο, οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην συμφωνία (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία) δεν «κατάφεραν να ενεργήσουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους». Οι τρεις αυτές χώρες θέλουν να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία παρότι η Ουάσινγκτον έχει αποχωρήσει από αυτή.

Η επέκταση της συμφωνίας «θα βοηθούσε μόνο την Αμερική να προσεγγίσει τον στόχο της, που είναι η κατάρρευση του ΚΟΣΔ», δήλωσε ο Μουσαβί.