ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι οι νέοι Ποινικοί Κώδικες

Ποιοι προτείνονται για αντιπρόεδροι της Βουλής από τη ΝΔ - Κεντρική Εικόνα

Χωρίς την παρουσία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του Ποταμιού που συμμετέχει μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν και τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο.

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, κατήγγειλαν τη κυβέρνηση για αντιθεσμική και αντισυνταγματική συμπεριφορά, τόνισαν ότι δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στη ψήφιση ενός τόσο σοβαρού νομοθετήματος όταν ήδη έχουν προαναγγελθεί οι εθνικές εκλογές, και αποχώρησαν.

Η ΝΔ δεν παρέστη καθόλου στη συνεδρίαση, πιστή στη γραμμή που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Απέναντι σε μια έντιμη πράξη πολιτικής δεοντολογίας του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών να προαναγγελθεί μια πολιτική δέσμευση σε σχέση με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ με την παρακολουθηματική συμπεριφορά του, ενδεικτική για τη σχέση και την ταύτιση των δυο αυτών κομμάτων, αποφάσισαν να επινοήσουν ένα δήθεν συνταγματικό επιχείρημα απονομιμοποιήσης τόσο της κυβέρνησης, που σύμφωνα και με το Σύνταγμα ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της, όσο και της Βουλής που δεν έχει διαλυθεί».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Καλογήρου, στις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου, ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου «κρύβονται σκορπιοί και φίδια», ενώ χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διαδικασία και έκανε λόγο για πραξικοπηματίες.

«Δεν με εκπλήσσει η συμπεριφορά και οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου. Αυτά που ο καθένας από μας και κυρίως οι βουλευτές λένε σε αυτή την αίθουσα, χαρακτηρίζουν τους ίδιους, χαρακτηρίζουν τη Δημοκρατία, το δημοκρατικό τους ήθος, την ποιότητά τους, την εντιμότητά τους, την αξιοπρέπειά τους», σχολίασε ο κ. Καλογήρου.

«Υπάρχουν σημαντικές διατάξεις και θεμελιώδεις αλλαγές στο νομοσχέδιο που λύνει θέματα πράγματι δεκαετιών. Όμως η κυβέρνηση ντρέπεται να πει τι περιέχει το κείμενο, δεν έχει το θάρρος μετά την υπέροχη δουλειά που έγινε και έρχεται με διαδικασίες αντισυνταγματικές και φέρνει διατάξεις για να υπερψηφιστούν, που κρύβουν σκορπιούς και φίδια», υποστήριξε νωρίτερα ο κ. Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ αναγνώρισε ότι «υπάρχουν διατάξεις που λύνουν κρίσιμα θέματα δεκαετιών» ωστόσο κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «διάλεξε πάνω σε δύο πολύ σημαντικά και θεμελιώδη κείμενα της ποινικής δικαιοσύνης, που οργανώνουν το βαθμό προστασίας των εννόμων αγαθών, μια απαράδεκτη και αντισυνταγματική διαδικασία». «Παραβιάζεται τα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν τη λαϊκή κυριαρχία και ξεκαθαρίζουν ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον ελληνικό λαό, ο οποίος και θα πάρει θέση στις εθνικές εκλογές. Εμείς ούτε καν θα νομιμοποιήσουμε με τη παρουσία μας αυτή την αντισυνταγματική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και κατέληξε λέγοντας.

«Δεν μπορεί η πλειοψηφία να μην ξέρει τι έχουν ψηφίσει, γιατί δεν ξέρουν. Προσβάλετε τη Βουλή, είστε πραξικοπηματίες με αυτό που κάνετε σήμερα. Εμείς ζητήσαμε να σεβαστεί η κυβέρνηση το Σύνταγμα. Δεν έγινε όμως αυτό. Πέρασαν όλα με αέρα και για αυτό πρέπει να ντρέπεστε. Είμαστε ενάντια σε τέτοια διαδικασία, την καταγγέλλουμε και αποχωρούμε».

«Ο κ. Λοβέρδος στο παρελθόν, όπως και σήμερα τί μας κάλεσε να κάνουμε; να καταργήσουμε το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Τι να κάνουμε δηλαδή, αυτό που όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν κάνει όλα αυτά τα χρόνια στους Ποινικούς Κώδικες, αποσπασματικές τροποποιήσεις που οδήγησαν στην κατάσταση την οποία βιώνει ο νομικός κόσμος, ο δικαστής ο δικηγόρος και κυρίως οι πολίτες με αυτή την «ποινική φούσκα» προκειμένου να πετύχουν συγκεκριμένα πολιτικά ή δήθεν ποινικά επιχειρήματα», απάντησε ο κ. Καλογήρου και προσέθεσε:

«Ντρέπομαι ειλικρινά γιατί επιβεβαιώνεται ότι τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η ΝΔ επιχειρούν να δημιουργήσουν και ένα άλλο επιχείρημα. Να μην πάρουν θέση απέναντι σε αυτά τα δυο κορυφαία νομοθετήματα προκειμένου την επόμενη μέρα να μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε έωλο επιχείρημα, οιαδήποτε διαστρέβλωση ποινικών διατάξεων γιατί έτσι έχουν μάθει».

«Έγινε μια μακρά και ευρεία διαβούλευση με κόμματα και επιστημονικούς φορείς. Ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις τους, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση, που όλοι ομολογούν, αλλά που τεχνηέντως, για μικροπολιτικούς λόγους, και υποκριτικά, εμφανίζονται να παραποιούν τη πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για fast track διαδικασία που κρύβει σκορπιούς και φίδια», επισήμανε ο κ. Καλογήρου και κατέληξε:

«Είναι κρίμα δυο τέτοια σπουδαία νομοθετήματα μετά από όλη αυτήν την πορεία να καταλήξουν εκεί που κατέληξαν τα προηγούμενα σχεδία Ποινικών Κωδίκων. Στο συρτάρι του υπουργού γιατί κανένας δεν είχε την πολιτική δύναμη και ευθύνη όπως είχε αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα να προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις τις οποίες κανείς άλλος δεν τόλμησε όλα αυτά τα χρόνια για λόγους ενοχής για λόγος πολιτικής ενοχής».

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, έκανε λόγο για μεθόδευση και σκοπιμότητα της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση ένα τόσο σοβαρό νομοθέτημα κατά την προεκλογική περίοδο. «Ο χρόνος που επιλέγει να έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ο τρόπος που το εισάγει η κυβέρνηση, με διαδικασίες κατεπείγοντος, σε συνδυασμό ότι αφορά πολύ σοβαρά ζητήματα για την απονομή της Δικαιοσύνης, δεν μας βρίσκει σύμφωνους», τόνισε ο κ. Συντυχάκης και συμπλήρωσε:

«Η κυβέρνηση είχε την ευχέρεια να φέρει το νομοσχέδιο όλο το προηγούμενο διάστημα. Εγείρει σοβαρά ζητήματα η μεθόδευση της, που είχε στόχο να μην πάρει χαμπάρι ο ελληνικός λαός για τόσο σοβαρές και επικίνδυνες τροποποιήσεις. Το ΚΚΕ αποχωρεί από τη συζήτηση. Δεν θα συμπράξουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε τέτοιες διαδικασίες που συρρικνώνουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Ας ψάξει αλλού το νέο αφήγημα. Έτσι όπως το μεθόδευσε βόλεψε και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μετατρέποντας τη Βουλή σε αρένα για αποπροσανατολισμό», κατέληξε.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ανέφερε ότι όλες αυτές οι ενέργειες της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα αμέσως μετά την καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, δεν έχουν νόημα και στερούνται σοβαρότητας για αυτό το κόμμα του αποχωρεί.