ΕΥ ΖΗΝ

Πιόνι σκακιού αναμένεται να πιάσει 1 εκατ. λίρες σε δημοπρασία

Πιόνι σκακιού αναμένεται να πιάσει 1 εκατ. λίρες σε δημοπρασία - Κεντρική Εικόνα

«Θαμμένο» στο συρτάρι μιας οικογένειας στο Εδιμβούργο ήταν ένα μεσαιωνικό κομμάτι σκακιού που ήταν χαμένο για περίπου 200 χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, δεν γνώριζαν πως επρόκειτο για έναν από τους «Lewis Chessmen»- και ενδεχομένως να πιάσει το ένα εκατομμύριο λίρες σε δημοπρασία.

Τα κομμάτια αυτά είχαν βρεθεί στη νήσο Λιούις, αλλά πέντε εξ αυτών έλειπαν. Ο παππούς της οικογένειας στο Εδιμβούργο ήταν αντικέρ και είχε αγοράσει το συγκεκριμένο κομμάτι για πέντε λίρες το 1964- ωστόσο ο ίδιος δεν γνώριζε τη σημασία του 8,8 εκατοστών κομματιού, που ήταν φτιαγμένο από χαυλιόδοντα θαλάσσιου ίππου, και πέρασε στην οικογένειά του, η οποία το είχε στην κατοχή της επί 55 χρόνια, χωρίς να επίσης να ξέρει την αξία του, μέχρι που το πήγε σε γραφεία του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s στο Λονδίνο.

Οι «Lewis Chessmen» είναι μια από τις δημοφιλέστερες ατραξιόν του Βρετανικού Μουσείου και του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας στο Εδιμβούργο. Θεωρούνται «σημαντικό σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού», και έχουν περάσει στην ποπ κουλτούρα.

Πολύτιμο μεσαιωνικό κομμάτι σκακιού βρέθηκε σε συρτάρι (και βγαίνει σε

TRISTAN FEWINGS VIA GETTY IMAGES

Ο Αλεξάντερ Σκέιντερ, ειδικός του Sotheby’s, που εξέτασε το κομμάτι, είπε πως έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν συνειδητοποίησε για τι ακριβώς επρόκειτο.

«Το έφεραν για αξιολόγηση» είπε. «Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για δωρεάν αξιολογήσεις. Μας καλούν και τις πιο πολλές φορές δεν έχουμε ιδέα τι θα δούμε. Τις περισσότερες φορές δεν αξίζει πολλά. Είπα “ω Θεέ μου, είναι ένας από τους Lewis Chessmen”».

Ο Κέιντερ είπε πως η οικογένεια, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, εξεπλάγη. «Είναι λίγο ταλαιπωρημένο. Έχει χάσει το αριστερό του μάτι. Μα το ότι είναι ένας τέτοιος, κουρασμένος πολεμιστής, τον κάνει πιο γοητευτικό» είπε ο ίδιος.

Πολύτιμο μεσαιωνικό κομμάτι σκακιού βρέθηκε σε συρτάρι (και βγαίνει σε

ANDREW WINNING / REUTERS

Αν και δεν γνώριζαν την αξία του, τα μέλη της οικογένειας είχαν το κομμάτι σε ιδιαίτερη εκτίμηση, καθώς η εκλιπούσα μητέρα του νυν ιδιοκτήτη του πίστευε ότι είχε «σχεδόν μαγικές» ιδιότητες.

Μέλος της οικογένειας δήλωσε πως ο παππούς της οικογένειας το είχε αγοράσει από έναν άλλο έμπορο στο Εδιμβούργο και το είχε καταγράψει ως «Antique Walrus Tusk Warrior Chessman».

«Η μητέρα μου αγαπούσε πολύ το κομμάτι, καθώς εκτιμούσε το πόσο λεπτοδουλεμένο και ιδιαίτερο ήταν. Πίστευε ότι ήταν ξεχωριστό και ίσως να νόμιζε πως είχε σχεδόν μαγική σημασία. Για πολλά χρόνια ήταν σε ένα συρτάρι στο σπίτι της, όπου ήταν προσεκτικά τυλιγμένο σε μια μικρή τσάντα. Κατά καιρούς το έβγαζε από το συρτάρι για να το θαυμάσει».

Πολύτιμο μεσαιωνικό κομμάτι σκακιού βρέθηκε σε συρτάρι (και βγαίνει σε

DAVID MOIR / REUTERS

Περίπου 82 από τους Lewis Chessmen (βασιλιάδες, βασίλισσες, αξιωματικοί, ίπποι, πιόνια, «φρουροί»- το μεσαιωνικό αντίστοιχο των σημερινών πύργων) βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και 11 στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας. Τα κομμάτια αυτά (που δεν αποτελούσαν ένα σετ, αλλά σε τέσσερα) είχαν βρεθεί το 1831 και από αυτά έλειπαν ένας ίππος και τέσσερις «φρουροί» (πύργοι). Το κομμάτι που βρέθηκε ήταν «φρουρός».

Πάντως, το πώς ακριβώς βρέθηκε αρχικά το σύνολο των κομματιών παραμένει μυστήριο: Σύμφωνα με μια εκδοχή, τα ξέθαψε μια αγελάδα. Θεωρείται πως είχαν θαφτεί λίγο μετά την κατασκευή τους για κάποιο λόγο, και έμειναν θαμμένα για 500 χρόνια.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr