ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο κύμα επιστροφών φόρου εισοδήματος το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου

Πώς θα υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις οι σύζυγοι - Κεντρική Εικόνα

Στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται η δεύτερη παρτίδα επιστροφής φόρων στους δικαιούχους φορολογουμένους.

Αυτό έγινε γνωστό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής με τους διευθυντές υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Σε αυτήν έγινε ο προγραμματισμός των ενεργειών της Αρχής για τον μήνα Ιούνιο, με κυριότερη την εφαρμογή του προγράμματος των επιστροφών φόρων. Η πρώτη παρτίδα είχε φτάσει στους δικαιούχους την Παρασκευή 24 Μαΐου, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Πρόκειται για όσους φορολογούμενους έσπευσαν να υποβάλλουν νωρίς τις φορολογικές δηλώσεις τους και δικαιούνται επιστροφής φόρου. Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων αποστέλλονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα και καταβάλλονται τα σχετικά ποσά για όσους έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Στον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται επίσης η πληρωμή της δεύτερης δόσης των δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης είχε γίνει νωρίτερα φέτος και αφορούσε όσους είχαν υποβάλλει αιτήσεις κατά την πρώτη φάση τον Ιανουάριο. Την ίδια ημερομηνία (28 Ιουνίου) θα δημοσιοποιηθεί και η λίστα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

Στην ίδια σύσκεψη του κ. Πιτσιλή με τους διευθυντές υπηρεσιών της ΑΑΔΕ ο διοικητής, όπως αναφέρουν πηγές, τόνισε στα στελέχη την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του ελεγκτικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Όπως επίσης το ίδιο έπραξε και αναφερόμενος στη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμιστικών έργων όπως αυτά προβλέπονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε συνολικά στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος της Αρχής για τον Ιούνιο μακριά και ανεξάρτητα από το προεκλογικό κλίμα.