ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μάχη για τα φορτία LNG της ΔΕΗ θα δώσουν 14 κολοσσοί

Σχέδια ΔΕΣΦΑ για εγκατάσταση πλωτού σταθμού LNG στην Κρήτη  - Κεντρική Εικόνα

Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ με εννέα χρόνια από τότε που η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού είχε προμηθευτεί οκτώ φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) 660.000 κυβικών μέτρων για την κάλυψη των αναγκών της για την περίοδο 2010 -2011.

Απούσα όλα αυτό το διάστημα από τις πολιτικές προμήθειας που εφαρμόζουν διεθνώς ανταγωνιστές της, αποφάσισε να επανέλθει μια και οι τιμές πλέον του LNG είναι ανταγωνιστικές έναντι της συμβατικής μορφής του καυσίμου που έρχεται μέσω αγωγών.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή της ΔΕΗ να εφοδιαστεί με ποσότητες LNG, οι οποίες κατά τις πληροφορίες για το 2019 θα αντιστοιχούν σίγουρα σε δύο φορτία των 230.000 κυβικών μέτρων ήτοι 1.760.000 MWh (Μεγαβατώρες), είναι η είσοδος της στην προμήθεια φυσικού αερίου από το Φθινόπωρο στοχεύοντας στις οικιακές και βιομηχανικές καταναλώσεις.

Και ήδη πέραν των ποσοτήτων του καυσίμου που έχει συμβολαιοποιήσει με τη ΔΕΠΑ για το 2019 και τις άλλες ενέργειες, όπως η συμμετοχή της στις υποχρεωτικές δημοπρασίες που διενεργεί η επιχείρηση αερίου για το άνοιγμα της αγοράς, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ηλεκτρισμού πρόσφατα αποφάσισε να διενεργήσει διαγωνισμό μεταξύ 14 διεθνών κι ελληνικών ομίλων για την αγορά των προαναφερόμενων ποσοτήτων LNG.

Το πρώτο φορτίο αφορά 130.000 κυβικά μέτρα και ήδη η ΔEΗ έχει κάνει σχετική καταχώρηση στον ΔΕΣΦΑγια δέσμευση χωρητικότητας στις αποθηκευτικές του εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα. Ο προγραμματισμός άφιξης του, όπως αναφέρουν πηγές, είναι στις 6 Ιουλίου, ενώ το δεύτερο φορτίο άλλων τόσων κυβικών μέτρων αναμένεται για τις 24 Αυγούστου.

Οι εταιρείες που επιλέχθηκαν για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό προμήθειας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και συνεχίστηκε με τη διενέργεια διαλόγου για να ολοκληρωθεί τον περσινό Οκτώβριο, είναι:

1.Centrica LNG Company Limited,

2.Eni Trading & Shipping SPA,

3.ΔΕΠΑ Α.Ε.,

4.Gunvor International B.V.,

5.Μ & Μ Ανώνυμη Εταιρία Φυσικού Αερίου και Trafigura PTE LTD Consortium,

6.Vitol S.A.,

7.Trafigura,

8.Shell International Trading Middle East LTD (SITME)

9.Tellurian Trading UK LTD,

10.Cheniere Marketing International LLP,

11.Uniper,

12.Powerglobe (LLC) Qatar,

13.MET International AG & Aegean Net Fuels LTD FZE Consortium

14.Socartrading SA

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους οίκους ήταν και η BP Gas Marketing Limited, η οποία όμως δεν συμφώνησε σε όρους που έθετε η ΔEΗ για το διαγωνισμό προμήθειας LNG. Ο διαγωνισμός, κατά τις ίδιες πηγές, ξεκίνησε από χθες με τις πρώτες προσφορές των διεκδικητών και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τις οριστικές.