ΔΙΕΘΝΗ

EKT: Να συμμορφωθεί η Ιταλία αλλιώς έρχονται πρόστιμα - «Επιθεση» στη Ρώμη και από Κομισιόν

Ιταλία: Κοντά σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης Πέντε Αστέρια - PD - Κεντρική Εικόνα

Η Ιταλία χρειάζεται να υπακούει στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφορετικά θα αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος δανεισμού που θα μπορούσε να πλήξουν την οικονομία της ακόμα περισσότερο, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κατέγραψαν σημαντική άνοδο αυτή την εβδομάδα καθώς δημιουργήθηκε εκ νέου ένταση μεταξύ της Ρώμης και της Κομισιόν, με τις Βρυξέλλες να εξετάζουν πειθαρχικά μέτρα για δημοσιονομικές παραβάσεις.

«Νομίζω ότι το μήνυμα είναι πολύ, πολύ σαφές: όταν ηρεμούν οι εντάσεις μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής, τα spread μειώνονται», δήλωσε ο ντε Γκίντος σε συνέντευξη Τύπου σήμερα. «Εάν οι εντάσεις αυξάνονται, αμέσως διευρύνονται τα spread».

«Το μάθημα είναι πολύ ξεκάθαρο: είναι πολύ σημαντικό να σέβεται κανείς τους δημοσιονομικούς κανόνες», πρόσθεσε.

Ο ντε Γκίντος δήλωσε ότι η Ιταλία έκανε καλή δουλειά καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα και ότι το βασικό της πρόβλημα είναι η πολύ χαμηλή ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν θα ζητήσει σήμερα από την Ιταλία να εξηγήσει τους λόγους που συνέβαλαν στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της καθώς ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ετοιμάζει μια έκθεση που είναι πιθανόν να αποτελέσει τη βάση των πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ρώμης.

Το αίτημα της Κομισιόν, υπό τη μορφή επιστολής προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, είναι μια νομική υποχρέωση βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όταν μια χώρα έχει δημόσιο χρέος που ξεπερνά το όριο του 60% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ και δεν το μειώνει όπως της ζητείται.

Το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από το 131,4% του ΑΕΠ το 2017 στο 132,2% το 2018 και θα φθάσει έως το 133,7% φέτος και το 135,2% το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

«Η επιστολή στην Ιταλία θα αποσταλεί σήμερα το απόγευμα ύστερα από τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Ιταλία έχει προθεσμία να απαντήσει έως την Παρασκευή. Τρία άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ έλαβαν παρόμοιες επιστολές.

Η έκθεση, που θα περιλαμβάνει τους «σχετικούς παράγοντες» που ίσως συνετέλεσαν στην επιδείνωση σύμφωνα με την Ιταλία, είναι πιθανόν να καταλήξει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκκινήσει μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ρώμης επί της βάσης του αυξανόμενου χρέους, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.

Τέτοιου είδους πειθαρχικά μέτρα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πρόστιμο ύψους 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, ή περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ, εάν η Ρώμη αγνοήσει κατ’ επανάληψη τα αιτήματα της ΕΕ να φέρει τα οικονομικά της σε βιώσιμη τροχιά. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ χρόνο και τώρα είναι πολιτικά αβέβαιο.