ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Νίκη για την ελληνική οικονομία η ήττα Τσίπρα

Τσίπρας στο twitter για τις εκλογές: Ας μη λείψει κανείς - Κεντρική Εικόνα

Η ήττα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είναι κέρδος για την οικονομία, σχολιάζει το Reuters στη στήλη Breakingviews

Τα χαμηλά ποσοστά στις κάλπες την Κυριακή ώθησαν τον κ. Τσίπρα στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, στις οποίες το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να χάσει από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία, επισημαίνεται στο άρθρο με τίτλο «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Εάν παρέμενε για μερικούς μήνες ακόμη στην εξουσία, πιθανότατα αυτό θα είχε μικρή διαφορά στο αποτέλεσμα, αλλά θα είχε αυξήσει τον κίνδυνο περισσότερων σφαλμάτων πολιτικής, σημειώνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην προσέλκυση ψηφοφόρων εκτιμά το πρακτορείο. Μόνο στα μέσα Μαΐου, οι βουλευτές ενέκριναν παροχή επιδόματος για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, μείωση του ΦΠΑ, καθώς και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Ο Τσίπρας επέμεινε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. «Η Αθήνα διαθέτει επαρκές δημοσιονομικό περιθώριο και μπορεί να υλοποιήσει τον στόχο αυτό φέτος», τονίζει το Reuters, προσθέτοντας ωστόσο, ότι οι παροχές έχουν συνοδευτεί από την αναίρεση κάποιων μεταρρυθμίσεων.

Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ακυρώσει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ενώ σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκφράστηκαν ανησυχίες για τη μειωμένη ευελιξία στην αγορά εργασία και τις αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις. Όπως επισήμανε το Ταμείο, η Αθήνα ανέτρεψε τις μεταρρυθμίσεις για τις ΣΣΕ του 2012 και αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 11% στις αρχές του 2019.

Οι πρόωρες εκλογές θα βάλουν τέλος στο βαθμό στον οποίο η πολιτική απομακρύνεται από το μονοπάτι στο οποίο η Αθήνα υποσχέθηκε να μείνει, αναφέρει το Reuters, επισημαίνοντας πως η φιλική προς τις επιχειρήσεις πλατφόρμα του ηγέτη της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγεί γιατί οι ελληνικές χρηματιστηριακές αγορές και οι τιμές των ομολόγων έχουν αυξηθεί μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να έχει ένα σύντομο «μήνα του μέλιτος», χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος, εκτιμά το πρακτορείο. Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί και οι εμπορικές εντάσεις είναι κακά νέα για μια χώρα που θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις. Πάντως, για τους επενδυτές, αυτά είναι προβλήματα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, που θα τους απασχολήσουν αργότερα.