ΑΓΟΡΕΣ

Επίθεση των αγοραστών, σε μετοχές και ομόλογα

Χ.Α.: Ανοδική αντίδραση με «καύσιμα» από τις κεντρικές τράπεζες - Κεντρική Εικόνα

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που έφερε την επίσπευση των εθνικών εκλογών, αλλά και την σμίκρυνση της προεκλογικής περιόδου, είχε σαν αποτέλεσμα την γενική επίθεση των αγοραστών σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, παρά την σημερινή αργία στις αγορές Λονδίνου και Νέας Υόρκης.

Η πρώτη συνεδρίαση στο Χ.Α., μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ήταν καθαρά ανοδική, με τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων σημειώθηκε και στην αγορά ομολόγων.

Όλα τα παραπάνω, ήλθαν να επιβεβαιώσουν τον τίτλο του Κυριακάτικου χρηματιστηριακού σχολίου, που ανέφερε ότι  “τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα επιβάλλουν την τάση σε Ευρώπη και Χ.Α.”.

Θετική αντίδραση στις αγορές μετοχών και ομολόγων στον απόηχο του αποτελέσματος των εκλογών αναμένει η Wood. Όπως αναφέρει ο οίκος, η Ελλάδα πιθανότατα γυρίζει σελίδα στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Αν και δεν αναμένονται τεράστιες αλλαγές πολιτικής με την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται μια κυβέρνηση πιο φιλική προς τις αγορές, με στόχευση τη μείωση των φόρων, την αύξηση των ξένων επενδύσεων και την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ο οίκος διατηρεί τη θετική του στάση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Κορυφαία επιλογή της είναι η Eurobank, λόγω της ορατότητας που υπάρχει στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, ο οίκος προτιμά τον ΟΠΑΠ (λόγω υψηλού μερίσματος και ισχυρής παραγωγής ταμειακών ροών) και τη Jumbo (ως αναπτυξιακό story με χαμηλούς πολλαπλασιαστές και χαμηλή μόχλευση ισολογισμού).   

Με τη φράση “πρόωρες εκλογές που είναι φιλικές απέναντι στην αγορά”, τιτλοφορεί η J.P. Morgan την ανάλυσή της για την Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για νέα προσφυγή στην κάλπη, αυτή τη φορά για εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με τη JP Morgan, η προκήρυξε πρόωρων εκλογών αποτελεί θετική εξέλιξη για δύο λόγους.

Πρώτον, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα θετικό για τις αγορές αποτέλεσμα, καθώς το κόμμα διαθέτει μια ατζέντα που είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα μπορούσε να δώσει μια τόνωση στην εμπιστοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις σε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται ήδη με ρυθμό κοντά στο 3%.

Δεύτερον, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εφαρμογής αλλοπρόσαλλων πολιτικών κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους πιστωτές σχετικά με τα σχέδια μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 780,44 μονάδες (+6,61%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 776,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,09%.

Ο τζίρος στα 172,8 εκατ., από τα οποία τα 14,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Ασφαλώς και το τελικό +11,84% του τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει αμφιβολίες για τον κλάδο που οδήγησε την ανοδική κίνηση, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, καθώς και οι 25 τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE25, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+16,32%), Eurobank (+7,56%), Εθνική (+6,06%), Πειραιώς (+27,41%), Viohalco (+13,78%), Cenergy Holdings (+6,35%), ΔΕΗ (+11,10%), Ελλάκτωρα (+15,13%), Ελ. Πετρέλαια (+6,79%), ΕΧΑΕ (+11,66%), Μυτιληναίο (+7%), Lamda Development(+11,42%) και ΟΛΠ (+11,79%).

Σαφώς πιο “ήπιοι οι τόνοι” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου αναμένεται να φανεί ποιοι τίτλοι θα έχουν την δυναμική να κινηθούν ψηλότερα, ακόμα και σε συνεδριάσεις με μικρότερο αγοραστικό “ενθουσιασμό”.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ολοκληρώνεται το rebalancing και για την Εθνική, με την είσοδο του τίτλου στον δείκτη MSCI Standard και αυτό δεν αποκλείεται να φέρει σημαντική μεταβλητότητα.