ΔΙΕΘΝΗ

Σχόλιο της DW: Αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ

Βερολίνο: Γιατί δεν καλέσαμε την Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη - Κεντρική Εικόνα

Οι κάλπες δεν επιβεβαίωσαν τελικά τις προβλέψεις και εκτιμήσεις στο προοίμιο των ευρωεκλογών για επέλαση των εχθρικά διακείμενων προς την ενωμένη Ευρώπη εθνολαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδίας. Αυτή ήταν η καλή είδηση του ευρωπαϊκού εκλογικού μαραθωνίου.

Πέραν αυτού η πόλωση μεταξύ εθνικιστών και φιλοευρωπαίων λειτούργησε προφανώς υπέρ της συμμετοχής, οδηγώντας σε μαζική προσέλευση των Ευρωπαίων στις κάλπες. Επιπλέον ήταν αισθητά μεγαλύτερος ο αριθμός των συμμετεχόντων ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να ενδιαφέρει. Ξεκάθαρος νικητής στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι οι Πράσινοι οι οποίοι κατάφεραν να μονοπωλήσουν το θέμα που φαίνεται να ενδιαφέρει στην παρούσα φάση τους περισσότερους ψηφοφόρους: την κλιματική αλλαγή.

Καταστροφή για το SPD

Για τους Σοσιαλδημοκράτες η χθεσινή εκλογική Κυριακή ήταν εφιαλτική. Το παλαιότερο γερμανικό κόμμα που μετρά 150 και πλέον χρόνια ζωής καταποντίστηκε στο 16%. Σαν να μην έφτανε αυτό, το SPD έχασε και τις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Βρέμη,  στο οποίο κέρδιζε ανελλιπώς από το 1945.

Η διπλή αυτή πανωλεθρία πρέπει να έχει συνέπειες. Οι ιστορικές αυτές ήττες συνιστούν απόδειξη ότι το κόμμα πνέει τα λοίσθια και ότι για να επιβιώσει απαιτείται ριζική αλλαγή πλεύσης.

Πιθανές οι πρόωρες εκλογές

Στις Βρυξέλλες ξεκινά τώρα το μεγάλο παζάρι για την κάλυψη των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων. Στο Βερολίνο η συζήτηση θα είναι διαφορετική και μάλλον πιο ουσιαστική: για πόσο ακόμη θα ταλαιπωρεί αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός τον εαυτό του αλλά και τη χώρα;

Μετά το τελευταίο αυτό Σαββατοκύριακο δεν αποκλείεται αυτός που θα τερματίσει την πολυετή θητεία της Μέρκελ στην καγκελαρία οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ακόμη και εντός της χρονιάς, να είναι τελικά ο κυβερνητικός της εταίρος. Θα είναι μια εκλογική αναμέτρηση με πάρα πολλά ερωτήματα και μόλις μια βεβαιότητα: η Άγκελα Μέρκελ δεν θα είναι πλέον υποψήφία.