ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωεκλογές: Τέσσερα μέτωπα-κλειδιά για τις αγορές

Ευρωεκλογές: Τέσσερα μέτωπα-κλειδιά για τις αγορές - Κεντρική Εικόνα

Οι ευρωεκλογές 2019 ξεκίνησαν και οι ανησυχίες είναι έντονες στις αγορές για το ενδεχόμενο συνέχισης του κατακερματισμού του ευρωκοινοβουλίου αλλά και για τα αποτελέσματα των λαϊκιστών, οι οποίοι ενδέχεται να κατορθώσουν σε σημαντικό βαθμό να εκτροχιάσουν την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υποστηρίζει η ING, η οποία παρουσιάζει τέσσερα βασικά σενάρια για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο στις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων.

1. Οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν το 1/3 των εδρών στο Κοινοβούλιο

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα από ό,τι φαίνεται θα ενισχυθούν σημαντικά στις εκλογές, οδηγούμενα εν μέρει από την εμφάνιση της Ιταλικής Λέγκα μετά τις εκλογές του 2014. Σύμφωνα με το Politico, οι τρεις κυριότερες ευρωσκεπτικιστικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνονται να εξασφαλίζουν κοντά στο 1/4 των εδρών στις εκλογές, ξεπερνώντας αυτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι αν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα μπορούν να οργανωθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο. Ενώ τα περισσότερα λαϊκιστικά/ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ενισχύθηκαν εξαιτίας του προσφυγικού, έχουν διαφορές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τις πιθανές λύσεις, καθώς και σε άλλα θέματα.

Με άλλα λόγια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να καταστεί περισσότερο κατακερματισμένο, αλλά όχι κατ' ανάγκη πολύ πιο ευρωσκεπτικιστικό (τα κόμματα αυτά κατέχουν ήδη το 20% των θέσεων συλλογικά). Για τις αγορές, τα δύο πράγματα που θα παρακολουθήσουν θα είναι:

  • Εάν το συνολικό μερίδιο των ευρωσκεπτικιστών ξεπεράσει σημαντικά το 25% 
  • Εάν τα κόμματα αυτά μπορούν να συνεργαστούν ως ενωμένη ομάδα τους προσεχείς μήνες.

2. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πέφτουν κάτω από 15% και χάνουν στη Βρέμη

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μπήκαν πολύ διστακτικά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση το περασμένο έτος και δεσμεύτηκαν για ενδιάμεση αναθεώρηση των πολιτικών της κυβέρνησης μετά το καλοκαίρι. Το κόμμα προβλέπεται να χάσει έδρες στις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος μιας συμβολικής ήττας στο ιστορικό προπύργιο της Βρέμης κατά την ψηφοφορία της Κυριακής και σε συνδυασμό με τις συχνές εικασίες σχετικά με την απομάκρυνση της Γερμανίδας καγκελαρίου πριν από τις εκλογές του 2021, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα θυελλώδες πολιτικό καλοκαίρι.

Βεβαίως, ούτε ένα αποδυναμωμένο CDU ούτε ένα ηττημένο SPD έχουν ενδιαφέρον για επικείμενες εκλογές, φοβούμενοι περαιτέρω εκλογικές απώλειες. Ωστόσο, μια αρκετά μεγάλη απώλεια για το SPD την Κυριακή - ειδικά στη Βρέμη - θα αυξήσει τον κίνδυνο του κόμματος να τραβήξει την «πρίζα» της κυβέρνησης, προτιμώντας την ανοικοδόμηση της υποστήριξης από την θέση της αντιπολίτευσης.

3. Η ιταλική Λέγκα του Σαλβίνι κερδίζει περισσότερο από το 34% των ψήφων

Αυτές οι εκλογές θα έχουν μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό του... πεπρωμένου της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού Κινήματος των Πέντε Αστέρων / Λέγκα. Αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, η Λέγκα θα αντιστρέψει την ισορροπία εξουσίας και ο Σαλβίνι μπορεί να μπει στον πειρασμό να εκμεταλλευτεί και να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας νέας δεξιάς κυβέρνησης. Εδώ, το 34% των ψήφων (σε σύγκριση με το 17% στις τελευταίες εκλογές) θα τοποθετούσε τον Σαλβίνι σε εξαιρετικά ισχυρή θέση.

Μια επίσημη στροφή της πολιτικής προς την ανάγκη για επιθετικές φορολογικές περικοπές μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria. Θα καθοριστεί μια πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ.

Η πρόκληση για έναν ενθουσιασμένο Σαλβίνι θα είναι η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Η κυβερνητική ένταση γύρω από αυτόν τον προϋπολογισμό θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε νέες εκλογές το φθινόπωρο. Οι οίκοι αξιολόγησης θα εξετάζουν λεπτομερώς τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε μια εποχή όπου τα ιταλικά ομόλογα είναι ήδη ένα έως δύο βήματα από τα junk bonds (Ομολογίες Υψηλού Κινδύνου ή «ομολογίες σκουπίδια»)

4. Ο Εθνικός Συναγερμός, πρώτο κόμμα στη Γαλλία

Διακυβεύονται πολλά για τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν στις εκλογές αυτές. Τα ποσοστά του έχουν ανακάμψει πρόσφατα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αφού μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα κατά 15% στις αρχές Δεκεμβρίου, εν μέσω της κρίσης των "κίτρινων γιλέκων". Ωστόσο, οι τελευταίες προβλέψεις για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποδηλώνουν ότι το κόμμα της La Republique En Marche του Μακρόν θα μπορούσε να χάσει από τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν. 

Αυτό θα περιορίσει την ικανότητά του να δρομολογεί μεταρρυθμίσεις και θα ήταν πιθανός ένας ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ θα υπονομεύσει επίσης την ώθηση του για αλλαγή των πολικών ισορροπιών στην ΕΕ. Επιπλέον, μια βαριά ήταν του Μακρόν από τους ευρωσκεπτικιστές θα μπορούσε να τον ωθήσει να συνεχίσει να επιδιώκει μια σκληρή στάση στο ζήτημα του Brexit, αν η Βρετανία υποβάλει αίτηση για περαιτέρω επέκταση της διαδικασίας του άρθρου 50 τον Οκτώβριο.

Ι.Β.