ΑΓΟΡΕΣ

Σε αντίθετη τροχιά η ελληνική αγορά ομολόγων από τις υπόλοιπες ευρωπαικές

Θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων μετά τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ - Κεντρική Εικόνα

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Έτσι, η απόδοση του 10ετους ομολόγου κυμαίνονταν το απόγευμα στο 3,43%, απο 3,41% που κυμαίνονταν στο χθες.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το 5ετές ομόλογο καθώς η απόδοση του κυμαίνονταν στο 2,15% από 2,17% χθες.

Η ελληνική αγορά κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση με τις υπόλοιπες ευρωπαικές, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το περιθώριο τους. Τα ευρωπαικά ομόλογα ευνοούνται από το κλίμα αμφισβήτησης στις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωζώνης που εχει παγιωθεί. Η διαφαινόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ε.Ε καθιστά πιο ελκυστικά τα ευρωπαικά ομόλογα.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) πραγαματοποιήθηκαν συναλλαγες 32 εκατ.ευρω εκ των οποίων τα 13 εκατ.ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 9 εκατ.ευρω, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,46% απο 3,38% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,117% να διευρυνθεί στο 3,58% απο 3,38% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρως σήμερα το ευρω έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγγματεύται νωρίς το απόγευμα στα 1,1142 δολ. από το επίπεδο των 1,1149 δολ ευρω που άνοιξε η αγορά.

Ανάμεικτα τα μηνύματα απο την δημοσιοποίηση των πρακτικων της τελετυαίας συνεδρίασης της Fed. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προκρίνει για την τρέχουσα χρονική περίοδο την υιοθέτηση στάσης αναμονής. Αναφέρθηκε επίσης, ότι συζητήθηκαν ταπλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενδεχόμενης μείωσης της διάρκειας ωρίμανσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων.

Απο την άλλη πλευρά η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης και η ανησυχία για πολιτικές εξελίξεις εν όψει και των ευρωεκλογών που ξεκινούν σήμερα ) αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για το ευρώ. Στα πρακτικά απο την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας , που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, καταγράφεται η αγωνία των Κεντρικών Τραπεζιτών για την ανάκαμψη της Ευρωπαικής οικονομίας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά "ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες που δημοσιοποιήθηκαν, (σ.σ μέχρι την 9ης Απριλίου που πραγματοποιηθηκε η συνεδρίαση του δ.σ) οδηγούν στο συμπέρασμα οτι η ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη απ΄ότι είχε εκτιμηθεί αρχικώς."

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτος κυμαινόταν στο -0,113%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,232%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,310% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,377%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1139 δολ.