ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΤΟΕ κατά Φλαμπουράρη για την παρέμβαση στην Πειραιώς

ΟΤΟΕ κατά Φλαμπουράρη για την παρέμβαση στην Πειραιώς - Κεντρική Εικόνα

Έντονη ήταν η αντίδραση των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) μετά την απόφαση του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη να στελεχώσουν οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς τα SPVs (οχήματα ειδικού σκοπού) για να αναλάβουν την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

«Δυστυχώς, δύο μόλις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, οι εγγυήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς, αφορούν… στο «μέλλον» τους σε μία άλλη εταιρεία (εκτός τράπεζας) και μάλιστα με έναν τρόπο, που ουσιαστικά προαναγγέλλει, ότι οι εργαζόμενοι στα κόκκινα δάνεια θα πάψουν να είναι τραπεζοϋπάλληλοι και θα χάσουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις τους με τις τράπεζες».

«Λυπούμαστε, κύριε Φλαμπουράρη, αλλά θα θέλαμε να εγγυηθείτε την εργασία των τραπεζοϋπαλλήλων στις τράπεζες, όπως σταθερά υποστηρίζει η ΟΤΟΕ και σύσσωμος ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων. Αυτή τη μάχη δίνουμε εμείς και σε μια τέτοια μάχη θα σας θέλαμε δίπλα μας, γιατί θεωρούμε ότι η πορεία ανάπτυξης των τραπεζών, προκειμένου να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, προϋποθέτει σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων και η καλύτερη εγγύηση αυτών των δικαιωμάτων, που ξέρουμε εμείς, είναι οι αγώνες μας.

»Τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, που εργάζονται στις υπηρεσίες των κόκκινων δανείων των τραπεζών, είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν προσφέρονται σε κανέναν ούτε ως ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης ενόψει των εκλογών, ούτε ως αφορμή για την υλοποίηση αντεργατικών σχεδιασμών των Διοικήσεων των Τραπεζών. Η ΟΤΟΕ έχει καταθέσει έγκαιρα τις θέσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών και έχει καταστήσει σαφές, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύσεις που πλήττουν την απασχόληση και τα θεσμικά εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, που απορρέουν από τις συμβάσεις τους.

»Εφιστούμε την προσοχή τόσο στην πλευρά των τραπεζών, όσο και σε όσους έχουν συμφέροντα από την εξέλιξη της υπόθεσης των κόκκινων δανείων, να σταματήσουν όλους τους σχεδιασμούς που μπορούν να πλήξουν άμεσα ή έμμεσα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των τραπεζών, μέσω αμφιλεγόμενων λύσεων στο πρόβλημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δεν εγγυάται ούτε την ανάπτυξη των τραπεζών, ούτε τη συμβολή τους στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, που έχει ανάγκη η χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση.