ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα

Ράις: Τροχοπέδη για την ανάκαμψη οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι - Κεντρική Εικόνα

Την θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου, στην Ουάσιγκτον. 

Ερωτηθείς για την έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και στην οποία παραδεχόταν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι δεν θα αναλύσει την ιστορία της ελληνικής κρίσης, καθώς το ΔΝΤ έχει ήδη προσφέρει πληθώρα αναλύσεων και εκθέσεων για το ζήτημα.

«Δεν θέλω να αντιδικήσω με την ιστορία της ελληνικής κρίσης. Είχαμε πολύ επικοινωνία και ανάλυση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων μεταπρογραμματικών εκθέσεων αξιολόγησης από το ανεξάρτητο γραφείο αξιολόγησης. Όλα αυτά τα δημοσιεύουμε και έχουν αγγίξει το ζήτημα του ελληνικού χρέους και άλλα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το χρέος επανέλαβε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι το ΔΝΤ ήθελε εξαρχής μια ισχυρή μείωσή του, το οποίο τελικά συμφωνήθηκε με ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης. «Το ΔΝΤ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της έκκλησης για ισχυρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», απάντησε χαρακτηριστικά για το τι θα είχε συμβεί στην περίπτωση που λάμβανε χώρα μια έγκαιρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε ο κ. Ράις, το ΔΝΤ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα και να έχει καλές σχέσεις μαζί της, αν και δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα με το ΔΝΤ εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Οι αποστολές των κλιμακίων του Ταμείου στην Ελλάδα θα συνεχιστούν, τόνισε, συμμετέχοντας στην μεταμνημονιακή εποπτεία. 

Ερωτηθείς για το αν το ΔΝΤ προσπάθησε να καλύψει τα λάθη που έκανε στο ελληνικό πρόγραμμα μέσω της επικοινωνιακής του πολιτικής, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη παρατήρηση και υπενθύμισε πως όλα αυτά τα χρόνια το Ταμείο έχει επικοινωνήσει με διαφάνεια όλες τις πτυχές της στήριξης που παρείχε στην χώρα μας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμανε πως το Ταμείο αναγνωρίζει την οικονομική ανάκαμψη που έχει σημειωθεί στη χώρα, υπογραμμίζοντας τις θυσίες των Ελλήνων και τις προσπαθειες της κυβέρνησης της χώρας, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ συνέβαλε σε αυτή τη θετική εξέλιξη.