ΔΙΕΘΝΗ

Fed: «Πάγωμα» επιτοκίων, ακόμη και αν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα

Fed: «Πάγωμα» επιτοκίων, ακόμη και αν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα - Κεντρική Εικόνα

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve παρέμειναν σταθερά προσηλωμένοι σε μια υπομονετική στάση κατά τη συνεδρίασή του Απριλίου, αναφέροντας ότι τα επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν αμετάβλητα στο μέλλον.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC της Fed έδειξαν επίσης ότι τα μέλη αύξησαν τις προσδοκίες τους για την οικονομική ανάπτυξη και δήλωσαν ότι οι προηγούμενες ανησυχίες που είχαν για μια επιβράδυνση υποχώρησαν. Παρά τη γενική αισιοδοξία τους, η επιτροπή διατήρησε την ίδια γραμμή για τα επιτόκια, λόγω κυρίως της έλλειψης πληθωριστικών πιέσεων.

«Τα μέλη παρατήρησαν ότι η υπομονετική προσέγγιση για τον καθορισμό των μελλοντικών προσαρμογών στα επιτόκια θα παραμείνει ενδεδειγμένη για κάποιο χρονικό διάστημα, ειδικά σε ένα περιβάλλον μέτριας οικονομικής ανάπτυξης και περιορισμένης πίεσης στον πληθωρισμό, ακόμη και αν οι παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες συνέχισουν τη βελτίωση», αναφέρεται στα πρακτικά.

Κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, οι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και το εμπορικό αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ωστόσο, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση παρουσιάζουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο. «Ορισμένοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι μερικοί από τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που είχαν επιβαρύνει τις προοπτικές νωρίτερα μέσα στο έτος είχαν μετριαστεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομική προοπτική, το Brexit και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στα πρακτικά.