ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Στα υψηλά ημέρας, με εκτίναξη του τζίρου

X.A.: Σε νέα υψηλά 61 μηνών, περιμένοντας την Fitch - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο του γενικού δείκτη, υψηλότερα των 730 μονάδων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η σημερινή συνεδρίαση επανέφερε θετικά πρόσημα και διαθέσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές, με κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 730 μονάδων και πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Απόλυτα θετικός αιφνιδιασμός, από την σημαντική αύξηση του τζίρου, αποτέλεσμα, κατά κύριο λόγο, από το rebalancing στην μετοχή της Eurobank, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του οίκου MSCI να προσθέσει την μετοχή της Eurobank στον βασικό του δείκτη, από την Πέμπτη 23/5.

Στον συγκεκριμένο δείκτη επιστρέφει και η μετοχή της Εθνικής, με το rebalancing να γίνεται στην κανονική ημερομηνία (28/5).

Σύμφωνα με αναλυτές, για την επιστροφή της θετικής ψυχολογίας στο Χ.Α., βοήθησαν τα θετικά πρόσημα των διεθνών αγορών, η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε μη αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων στους μισθούς του δημόσιου τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 733,33 μονάδες (+2,25%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 733,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,23%.

Ο τζίρος “ψήλωσε” στα 100 εκατ., από τα οποία τα 15,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”, ενώ το +4,29% του τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας.

Για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +2,67%, Eurobank +6,05%, Εθνική +1,93% και Πειραιώς +7,93%).

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,04%) και Cenergy Holdings (-0,78%) και αμετάβλητη η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+3,24%), Lamda Development (+4,09%) και Jumbo (+5,02%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων, ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, 3E, Μυτιληναίος, Σαράντης και Τιτάν.

“H ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της, με το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της χώρας να αυξάνεται με ρυθμό 2%, ή λίγο υψηλότερα το 2019 και το 2020, έναντι αύξησης 1,9% το 2018”, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι Δρομέας (+7,80%), Κέκροψ (+4,04%), Centric (+5,24%), Ιατρικό (+3,24%), ΕΚΤΕΡ (+3,91%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (+7,14%).