ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική αντίδραση, σε Ευρώπη και Χ.Α.

Οριακές απώλειες στην Ευρώπη, κατοχυρώνουν κέρδη στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και να προσπαθούν να τιμολογήσουν την έκθεση του ΟΟΣΑ, για την παγκόσμια οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, παράταση τριών μηνών στη συνεργασία των αμερικανικών επιχειρήσεων με τη Huawei έδωσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες για την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, καθώς και για τους πελάτες της από τον αποκλεισμό της από την αμερικανική αγορά.

“H οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να κινηθεί 0,2-0,3% χαμηλότερα κατά μέσο όρο μέχρι το 2021 και το 2022, εάν οι δύο χώρες δεν υποχωρήσουν από την αμοιβαία επιβολή δασμών και τη διαμάχη που έχει ρίξει το βάρος της στην προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας”, σημείωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ΟΟΣΑ ενημερώνει στην εξαμηνιαία έκθεσή του ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με μόλις 3,2% φέτος, από 3,3% που προέβλεπε προηγουμένως, καθώς η ανάπτυξη του εμπορίου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τη φετινή χρονιά, σε μόνο 2,1%. Πρόκειται για τον πιο χαμηλό ρυθμό παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης από το 2016.

Η παγκόσμια οικονομία θα τα πάει ελαφρώς καλύτερα την επόμενη χρονιά, με ρυθμό ανάπτυξης 3,4%, αλλά μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κάνουν πίσω στην εμπορική τους διαμάχη.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, χωρίς να έχει υπολογιστεί ο τελευταίος γύρος εμπορικών δασμών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα “τρέξουν” με 2,8% ρυθμό φέτος, καταγράφοντας άνοδο από το 2,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού.

Η Κίνα αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα από το 6,2% φέτος, στο 6,0% το 2020, σημειώνοντας τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων 30 ετών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τέσσερις ώρες συναλλαγών, η εν εξελίξει συνεδρίαση δείχνει καθαρά ανοδική, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης διεκδικεί τιμές υψηλότερα των 730 μονάδων, έχοντας σαν, μέχρι στιγμής, υψηλό τις 732,32 μονάδες (+2,11%), ενώ η θετική έκπληξη έρχεται από τον τζίρο, που φθάνει στα 46,5 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,84%) παραμένει με αρνητικό πρόσημο, ενώ από τις μετοχές που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+5,03%), Eurobank (+5,49%), AegeanAirlines (+3,07%), Lamda Development (+3,14%), ΔΕΗ (+3,92), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολουθούν οι Jumbo, 3Ε, Εθνική, ΟΛΠ, Σαράντης και Τιτάν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση, νωρίτερα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 23 Μαΐου θα ενταχθεί η μετοχή της Eurobank στον βασικό δείκτη του MSCI. Αιτία για την επίσπευση, είναι η συγχώνευση της τράπεζας με την Grivalia.

Στον συγκεκριμένο δείκτη επιστρέφει και η μετοχή της Εθνικής, με το rebalancing να γίνεται στην κανονική ημερομηνία (28/5).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο του γενικού δείκτη, υψηλότερα των 730 μονάδων.