ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: MSCI, διεθνείς αγορές και εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη τάση

Χ.Α.: MSCI, διεθνείς αγορές και εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη τάση - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά ελεγχόμενες απώλειες, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι ευρωαγορές, καθώς δεν λένε να εκτονωθούν οι ανησυχίες, για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, μετά το προεδρικό διάταγμα Τραμπ που απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της κινεζικής Huawei.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,4% στις 381,51 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο τίτλος της ταξιδιωτικής εταιρείας “Thomas Cook” υποχώρησε, σχεδόν,  40%, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012, μετά την ανακοίνωση της Citigroup ότι υποβάθμισε τη μετοχή σε "sell" και μετά την τελευταία προειδοποίηση της εταιρείας για την κερδοφορία της.

Ελεγχόμενη υποχώρηση και στο NYSE, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή πως “ο Ντόναλντ Τραμπ θα καθυστερήσει έως και έξι μήνες την απόφαση, για το αν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, ώστε να δώσει περιθώριο για περισσότερες εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία”.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,38% στις 25.764 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,58% στις 2.859,53 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,04% στις 7.816,29 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow υποχώρησε 0,7%, ενώ ο S&P 500 έχασε 0,8% και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,3%.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν την Παρασκευή να άρουν τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά και το Μεξικό, ανοίγοντας τον δρόμο για να υπογράψουν οι τρεις χώρες μια νέα εμπορική συμφωνία.

O Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters.

Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισε τις συναλλαγές της Παρασκευής το αργό, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου έχασε 0,17%, τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 62,76 δολάρια το βαρέλι. Από την αρχή της εβδομάδας το αργό κέρδισε 1,8%.

Υποχώρησαν την Παρασκευή οι τιμές του χρυσού, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου άμβλυνε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 0,82%, διολισθαίνοντας στα 1.275,70 δολάρια ανά ουγκιά, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 2 Μαϊου για το πιο ενεργό συμβόλαιο.

Σε εβδομαδιαία βάση ο χρυσός υποχώρησε 0,9%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον γενικό δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,91%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε οριακά κέρδη 0,04%.

Να σημειωθεί ότι οι δύο συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ο γενικός δείκτης δεν είχε “ξαναδεί” μέσα στο 2019.

Σύμφωνα με αναλυτές, “κολλημένος’ πάνω στη κάλπη βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, προσπαθώντας να ‘αφουγκραστεί’ το εκλογικό αποτέλεσμα”.

Προσοχή στην συνεχιζόμενη μεταβλητότητα των τραπεζικών μετοχών, εξ αιτίας της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI (τοrebalancing στις 28/5), αλλά και στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των πρώτων αποτελεσμάτων της χρονιάς. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια το απόγευμα της Δευτέρας θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Την ίδια ημέρα η Autohellas θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018, ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή. Την σκυτάλη στις ανακοινώσεις τριμήνου παίρνει την Τρίτη 21/5 η Fourlis. Την Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του α’ τριμήνου της Τιτάν, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές”.

Αυξημένη προσοχή, στις ελάχιστες μετοχές των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που μπορεί να κινηθούν κόντρα στην συναλλακτική απαξίωση, που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο κομμάτι του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλό.

Από 20/05/2019,  οι  μετοχές  της Autohellas  είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €1,50 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €1,35ανά μετοχή).

Από 20/05/2019, οι  μετοχές  της Eurobank είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του  μετοχικού  κεφαλαίου λόγω  συγχώνευσης με  απορρόφηση  της Grivalia Properties. Οι σχέσεις ανταλλαγής είναι οι εξής:  i) κάθε μέτοχος της απορροφώμενης εταιρείας ανταλλάσσει κάθε 1 μετοχή  που  κατέχει με 15,80000000414930  νέες  μετοχές  της Eurobank, ii) οι μέτοχοι της απορροφώσας Eurobank διατηρούν τον αριθμό μετοχών που κατέχουν. Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της  τιμής  της  μετοχής μόνο  για  τη  συνεδρίαση της 20/05/2019, ορίζονται  ως  εξής:  +30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης (17/05/2019): €0,7190 και -30% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €0,7160.

Από 20/05/2019, παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Grivalia Properties,  λόγω συγχώνευσης  με  απορρόφησή της από  την Eurobank, σύμφωνα με τις αποφάσεις των πρόσφατων γ.σ. των Μετόχων των ανωτέρω εταιρειών και την υπ’ αριθ. 1743426/17.05.2019 σχετική απόφαση  του  Υπουργείου Οικονομίας  & Ανάπτυξης,  περί  διαγραφής  της  από  το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Αλλαγές στους δείκτες του Χ.Α.

Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α. & Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Τιμών Χ.Α.

Οι μετοχές της Grivalia Properties αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της Reds, με συντελεστή στάθμισης μετοχών 28% και συντελεστή Capping 1.0.

Δείκτης Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης Χ.Α.

Οι μετοχές της Reds αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της Αφοί Κορδέλλου, με συντελεστή στάθμισης μετοχών 16%.

Δείκτης FTSE/X.A. Large Cap

Οι μετοχές της Grivalia Properties αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της CenergyHoldings, με συντελεστή στάθμισης μετοχών 19%.

Δείκτης FTSENTR/X.A. Large Cap Net  Συνολικής Απόδοσης

Οι μετοχές της Grivalia Properties αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της Cenergy Holdings, με συντελεστή στάθμισης μετοχών 19%.

Δείκτης FTSEM/X.A. Mid Cap

Οι μετοχές της Cenergy Holdings αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της Παπουτσάνης, με συντελεστή στάθμισης μετοχών 33%.

Δείκτης FTSEΑ/X.A. Αγοράς

Οι μετοχές της Grivalia Properties αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη, χωρίς άμεση αντικατάσταση.

Δείκτης FTSE/X.A. Ακίνητης Περιουσίας

Οι μετοχές της Grivalia Properties αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη, χωρίς άμεση αντικατάσταση.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 20 Μαΐου 2019.