ΕΥ ΖΗΝ

Το νησί που εχει μερικές από τις πιο διάσημες παγκοσμίως παραλίες, αλλά δεν πήρε ούτε μία Γαλάζια Σημαία!

Το νησί που εχει μερικές από τις πιο διάσημες παγκοσμίως παραλίες, αλλά δεν πήρε ούτε μία Γαλάζια Σημαία! - Κεντρική Εικόνα

Εκτός του προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών της χώρας μας έμειναν φέτος οι ζακυνθινές παραλίες, που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν το διεθνές βραβείο ποιότητας. Μάλιστα η χώρα μας κατέλαβε την δεύτερη θέση παγκοσμίως με 515 βραβευμένες ακτές, ωστόσο το νησί των Επτανήσων απουσίαζε από αυτήν τη σημαντική διάκριση. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που εδρεύει στην Δανία, ενώ στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Η σημαντικότερη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με Γαλάζια Σημαία είναι η ποιότητα υδάτων, η οποία πρέπει να είναι εξαιρετική, ενώ πρέπει να τηρούνται και άλλα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακτές βραβεύονται για ένα χρόνο με Γαλάζια Σημαία, ενώ επιθεωρητές από τον Εθνικό Χειριστή επισκέπτονται ακόμη και απροειδοποίητα τις ακτές για να δουν ότι πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Image result for zante

Αυστηρά τα κριτήρια για τις Γαλάζιες Σημαίες

Όπως αναφέραμε τα κριτήρια είναι πολλά ώστε μια ακτή να αποκτήσει Γαλάζια Σημαία. Το πρώτο έχει να κάνει με την καθαριότητα της θάλασσας και της ακτής και επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ εξετάζεται αν έχουν τοποθετηθεί αρκετοί κάδοι απορριμμάτων στην ακτή και αν αδειάζονται τακτικά. Επίσης, κριτήριο είναι και ο συνεχής καθαρισμός των ακτών.

Δεύτερον αξιολογείται η οργάνωση της ακτής, που έχει να κάνει με την πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων, ενώ πρέπει να υπάρχουν και σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.

Τρίτο είναι η ασφάλεια των επισκεπτών, αφού πρέπει να υπάρχει παρουσία εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών στις ακτές και επίσης πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης. Επίσης πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το τέταρτο και τελευταίο έχει να κάνει με την προστασία της φύσης και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Δηλαδή θα πρέπει να διατίθενται έντυπες πληροφορίες και οδηγίες για τις παραλίες, όπως και για τις περιοχές και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον. Τέλος προαπαιτούμενο είναι η οργάνωση δραστηριοτήτων που να επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον για το περιβάλλον, αλλά και η υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Πηγή imerazante.gr