ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία Ρέγκλινγκ για την επίπτωση των παροχών Τσίπρα στο πλεόνασμα

Ρέγκλινγκ: Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ είναι το νέο σχέδιο Μάρσαλ - Κεντρική Εικόνα

«Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε σήμερα το Eurogroup για το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αναλυτική συζήτηση να γίνει στο Eurogroup του Ιουνίου. «Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους της μέχρι στιγμής και αναμένουμε να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της προκειμένου να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Eurogroup, το οποίο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς η Ελλάδα δεν αποτελούσε μέρος της επίσημης ατζέντας του συμβουλίου. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου,ο επικεφαλής του Eurogroup, ερωτώμενος για την Ελλάδα ανέφερε πως «σκοπεύουμε να το συζητήσουμε (σ.σ. το πακέτο μέτρων) τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς της στόχους έως τώρα. «Περιμένουμε ότι η δέσμευση της χώρας προς το Eurogroup θα εξακολουθήσει να τιμάται ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον», ανέφερε ο Μάριο Σεντένο. 

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε ωστόσο από πλευράς του, "ανησυχίες" για τα μέτρα αυτά, σημειώνοντας ότι τα speads ανέβηκαν κατά 50 μονάδες βάσης. Όπως είπε, κάποια από αυτά (σ.σ. τα μέτρα) έχουν ήδη ψηφιστεί και η αξιολόγηση του πακέτου δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά σύμφωνα με «προκαταρκτική εκτίμηση» η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 με σημαντική απόκλιση και ενδεχομένως μεγαλύτερη το 2020. Ανέφερε επίσης ότι η σύσταση των μέτρων δεν είναι φιλική προς την ανάπτυξη ούτε σε μεσοπρόθεσμο ούτε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ερωτηθείς σχετικά με το πλάνο για μείωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος ο Κ. Ρέγκλινγκ είπε πως η διαφωνία είναι «πρόωρη» γιατί για την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα διατηρεί το στόχο 3,5%, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι «συμβατά» με αυτόν. «Αυτή τη στιγμή δεν θα πω ότι αμφισβήτησαν τον στόχο για φέτος. Ξέρετε επίσης ότι για το 2020 η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μια χρήση του «μαξιλαριού» για να μειωθεί ο στόχος αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο και θα πρέπει να το δούμε στον προϋπολογισμό του 2020», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM. 

Αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι παραμένει υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του, θυμίζοντας όμως ότι απαιτείται η έγκριση από τα κράτη μέλη. «Το αν γι’ αυτό υπάρχει αντίκτυπος από τις ανακοινώσεις πρέπει να περιμένουμε να το δούμε», ανέφερε. 

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι στην αξιολόγησή της η Επιτροπή θα συνυπολογίσει τόσο το δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων όσο και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και την κοινωνία, οι οποίοι αποτελούν "στόχους" που πρέπει να επιτευχθούν επίσης. Όπως είπε, η Ελλάδα δε βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα και επομένως έχει την ελευθερία του σχεδιασμού των πολιτικών της, ωστόσο έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας σε βασικούς δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχιση "σημαντικών μεταρρυθμίσεων". Πρόσθεσε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσουν "σημαντικά" τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις υπάρχουσες συμφωνίες και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεργάζονται στενά με τους θεσμούς προκειμένου να διατηρηθεί το "θετικό μομέντουμ" και η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί έτσι ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της "βιώσιμης ανάκαμψης".