ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Θετικό κλείσιμο, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας

Διέσπασε τις 850 μονάδες το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είναι ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, ή έστω υψηλότερα των 730 μονάδων και η διεύρυνση του ενδιαφέροντος και εκτός των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, όμως η σημερινή συνεδρίαση δεν πέτυχε να δώσει κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, ή έστω υψηλότερα των 730 μονάδων.

Όσον αφορά την επιθυμητή διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές με θετικό πρόσημο πέρασαν μπροστά λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης και αύξησαν την διαφορά, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 733,58 (+1,48%) και 721,93 μονάδων (-0,13%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 726,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,5%.

Ο τζίρος στα 66 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή (Alpha Bank -0,16%, Eurobank -0,42%, Εθνική +3,48% και Πειραιώς +0,42%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, την ικανοποίησή του από τη σημερινή παρουσίαση στο Λονδίνο, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, τονίζοντας πως “η προσέλευση των εκπροσώπων των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων παγκοσμίως και το ενδιαφέρον που έδειξαν για το στρατηγικό μας σχέδιο, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας”. Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος πως το σχέδιο μετασχηματισμού θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ τόνισε πως “η Εθνική είναι η τράπεζα με τη μεγαλύτερη καταθετική βάση και βρίσκεται στην καλύτερη θέση από πλευράς ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού”.

“Ενόσω οι τράπεζες συνεχίζουν να εκτελούν τα υφιστάμενα σχέδιά τους, υπάρχει περιθώριο ανόδου το οποίο φαίνεται στις βελτιούμενες τάσεις στην ελληνική αγορά, αλλά και στα πιθανά οφέλη από συστημικές λύσεις, όπως είναι το πρόγραμμα προστασίας των assets, ή του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδας για τα NPEs και την ποιότητα των κεφαλαίων”, σχολιάζει η Axia, η οποία την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης επενδυτών στην Αθήνα και ανώτατων διοικητικών στελεχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Aegean Airlines (-1,38%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,25%), ΕΧΑΕ (-1,69%), Μυτιληναίος (-0,17%), ΟΠΑΠ (-0,36%), ΟΤΕ (-0,18%), Σαράντης (-0,55%), Viohalco (-0,34%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΔΕΗ.

Από τις μετοχές που πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+3,46%), Ελλάκτωρα (+1,20%), Ελ. Πετρέλαια (+1,05%), Motor Oil (+1,12%), ΟΛΠ (+1,90%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,06%) και Τιτάνα (+1,42%).

Λίγα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και μεταξύ αυτών και οι Περσεύς (+4,41%), Τεχνική Ολυμπιακή (+2,51%), Quest Holdings (+2,10%), Αλουμύλ (+2,44%), Ελτράκ (+1,68%), Κέκροψ (+1,70%) και Attica Group (+1,59%).

Συμπερασματικά, στην παρούσα φάση, η εγχώρια αγορά δεν δείχνει ότι διαθέτει τις απαιτούμενες δυνάμεις για να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα και οι ενεργοί traders θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πορεία των διεθνών αγορών και να περιμένουν τα αποτελέσματα από τις επικείμενες ευρωεκλογές, τηρώντας στάση σχετικής αναμονής.