ΑΓΟΡΕΣ

Ανακάμπτουν οι τιμές των ομολόγων

Στο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ του 1,63% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς  - Κεντρική Εικόνα

Αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ν΄ ανακάμψουν σημαντικά οι τιμές των ομολόγων (και να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους) παρατηρήθηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,47% στη διάρκεια της ημέρας από 3,58% που κυμαινόταν χθες, καταγράφοντας μείωση της τάξεως των 10 μονάδων βάσης (μ.β). Αντιστοίχως η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,27% από 2,38% χθες.

Τα ελληνικά ομόλογα ευνοήθηκαν από το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές -πλην Ιταλίας- αγορές ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαπραγματεύεται τις τελευταίες ημέρες κοντά στο ιστορικό χαμηλό του -0,1%. Στην ελληνική αγορά εξισορροπητικά λειτούργησε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού φέτος θα ξεπεράσει το 3,5% και θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, δημιουργώντας έτσι τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), πραγματοποιήθηκαν σήμερα συναλλαγές 77 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 7ετές ομόλογο με 17 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 3,48% από 3,57% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,090% να περιοριστεί στο 3,57% από 3,68% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πιέσεις δέχεται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1,1187 δολ. από το επίπεδο των 1,12 ευρώ που άνοιξε η αγορά. Το ευρωπαϊκό νόμισμα επηρεάζεται αρνητικά από τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ιταλία. Ο Μ. Σαλβίνι, ένας εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης συνασπισμού ο οποίος είναι και πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα του Βορρά, διατείνεται ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ εάν πρόκειται να μειώσει την ανεργία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Από την άλλη πλευρά θετικά επηρέασε το αμερικανικό νόμισμα δημοσίευμα που αναφέρει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναβάλει για έξι μήνες την ενδεχόμενη αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Η επίσημη ανακοίνωση για το αν θα επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου.

 

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,116%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,233%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,306% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

 

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1203 δολ.