ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τον Ιούνιο η πρώτη συνεδρίαση των ομάδων Ελλάδας-Β.Μακεδονίας για τα εμπορικά σήματα

Τον Ιούνιο η πρώτη συνεδρίαση των ομάδων Ελλάδας-Β.Μακεδονίας για τα εμπορικά σήματα - Κεντρική Εικόνα

Την πλήρη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της συνεργασίας της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας προς όφελος των σχέσεων τους και της περιοχής στο σύνολό της, εκφράζουν στην κοινή δήλωσή τους οι γενικοί γραμματείς Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιάννης Μπράχος και του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονας χώρας, Βίκτορ Ντιμόβσκι.

Κατά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη οι κ.κ. Μπράχος και Ντιμόβσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, έθεσαν τα πολιτικά θεμέλια για τη σύγκληση τον Ιούνιο της πρώτης συνεδρίασης της ολομέλειας της Διεθνούς Ομάδας Ειδικών των δύο χωρών, έχοντας κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Ομάδας Ειδικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών.

Στο ίδιο πνεύμα, όπως γίνεται επίσης γνωστό, υπεγράφησαν και απεστάλησαν επιστολές στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU IPO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) αντιστοίχως, καλώντας τους να ορίσουν εμπειρογνώμονες για την παροχή συμβουλών επί συγκεκριμένων ζητημάτων στην εν λόγω «Διεθνή Ομάδα Ειδικών».

Η κοινή δήλωση

«Αυτό το σταθερό βήμα προόδου, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον θεσμοθετημένο διάλογο μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων, αποτελεί απτή απόδειξη της πλήρους προσήλωσης των χωρών μας στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και στη πλήρη μας δέσμευση για εμβάθυνση της συνεργασίας προς όφελος των διμερών μας σχέσεων και της περιοχής στο σύνολό της» επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των δύο γενικών γραμματέων.

«Στέρεο βήμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τον θεσμοθετημένο διάλογο των επιχειρηματικών κοινοτήτων», που αποτελεί «απτή απόδειξη της πλήρους δέσμευσης» Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας «στη Συμφωνία Πρεσπών και της συνεχιζόμενης δέσμευσης στην εμβάθυνση της συνεργασίας προς όφελος των διμερών δεσμών και της περιοχής ως συνόλου, χαρακτηρίζεται η έναρξη των εργασιών της «Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων» της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για εμπορικά ονόματα και εμπορικά σήματα, σε κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών, μετά τη σημερινή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

   «Μέσω αυτής της συνάντησης, η οποία έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές, αλλά και των υπολοίπων που θα ακολουθήσουν, υλοποιείται η δέσμευση των δύο πρωθυπουργών για την έναρξη του διαλόγου στα εμπορικά σήματα», τόνισε, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «αυτές οι συζητήσεις θα αποδώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις πολιτικές συζητήσεις, οι οποίες πολλές φορές "θολώνουν" την πραγματικότητα».

   Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται ακόμα ότι οι δύο πλευρές (σ.σ. επικεφαλής της πλευράς της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ο γγ του ΥΠΕΞ Βίκτορ Ντίμοφσκι) συμφώνησαν και έθεσαν «τα πολιτικά θεμέλια για να συγκληθεί η πρώτη σύνοδος ολομέλειας τον Ιούνιο» και παράλληλα υπέγραψαν και απέστειλαν «επιστολές στην IPO (Intellectual Property Office) της ΕΕ και στον WIPO (World Intellectual Property Organization) αντιστοίχως, καλώντας τους να διορίσουν εμπειρογνώμονες ώστε να συμβουλεύουν ad hoc την εν λόγω "Διεθνή Ομάδα"».

   Ο κ. Μπράχος διευκρίνισε ότι «δεν είναι διάλογος μεταξύ των κρατών, είναι διάλογος μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων και γι' αυτό αναμένουμε στο προσεχές διάστημα, είτε την επόμενη είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα την έναρξη του επιχειρηματικού διαλόγου των δύο πλευρών, τον συντονισμό του οποίου από ελληνικής πλευράς έχει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ο ΣΕΒΕ και ο ΣΒΕ».

   Υπογράμμισε, δε, ότι «από πλευράς μας εξηγήσαμε στους βόρειους φίλους μας ότι η κατεύθυνση των συζητήσεων εδράζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στην αναγκαία προσαρμογή σε αυτό και αυτό αφορά οπωσδήποτε και τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις σχετικές σημάνσεις». Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση για τη στάση που τήρησε η άλλη πλευρά, σημείωσε: «Από πλευράς της Βορείου Μακεδονίας, το πλαίσιο που εξετάζουν ως τρίτη χώρα είναι το πλαίσιο του WIPO, του διεθνούς οργανισμού, αλλά είναι ακριβές και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, ότι το καθεστώς έναρξης των διαπραγματεύσεων στη χώρα και η υπάρχουσα συμφωνία σύνδεσης που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση τους υποχρεώνει στην κατεύθυνση ενσωμάτωσης πλήρως του ευρωπαϊκού δικαίου. Κατά συνέπεια, ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, αυτό που υπερισχύει στον ευρωπαϊκό χώρο είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο συνάδει στην ίδια κατεύθυνση σαφώς και με το διεθνές δίκαιο».

   Ο κ. Μπράχος διευκρίνισε -μεταξύ άλλων- ότι «ο όρος "Μακεδονία" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες στη γείτονα χώρα, ο επιθετικός προσδιορισμός μπορεί» και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει «μια κεντρική διάκριση μεταξύ γεωγραφικών ενδείξεων και επωνυμιών».

   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ομάδας ειδικών για τα εμπορικά σήματα, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ανέφερε πως η σημερινή ήταν ουσιαστικά «μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας», στην οποία από ελληνικής πλευράς τέθηκαν «οι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθούμε έχοντας ως κύριο γνώμονα μας το ευρωπαϊκό δίκαιο τόσο ως προς τα σήματα όσο και προς τα υπόλοιπα σχετικά δικαιώματα» και σημείωσε πως «από εκεί και μετά θα εξειδικευθούν περισσότερο τα όσα σήμερα συζητήθηκαν και θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις των δύο επιτροπών με την πλήρη σύνθεσή τους».

  Εκδήλωση για τις δράσεις οικονομικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ στις 3/6/2019

   Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ακόμα πως στις 3 Ιουνίου, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο ΕΒΕΘ, όπου θα παρουσιαστούν οι δράσεις οικονομικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ.

   Στη συνάντηση έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του «Enterprise Greece» για να διαμορφωθούν ειδικές δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Μπράχος, «είναι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής έμφασης που δίνει η κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα αναγνωρίζοντας τη σημασία των επιχειρήσεων που δρουν στην περιοχή αυτή».